EU opovrgava Kurtija o razlozima neuspjeha u dijalogu

15.09.2023.

14:10

Autor: A.D./HRT/Hina

Albin Kurti

Albin Kurti

Foto: - / Shutterstock

Europska unija (EU) odbacila je u petak tvrdnje kosovskog premijera Albina Kurtija da je njegov prijedlog bio jedini na stolu tijekom jučerašnjeg kruga pregovora s Beogradom u Bruxellesu, a Sjedinjene Države su izrazile razočaranje što u dijalogu ponovno nije postignut napredak.

U Bruxellesu naglašavaju da već postoji prijedlog za redoslijed primjene postignutih sporazuma koji je EU predstavila u okviru dijaloga, javila je Radio-televizija Srbije (RTS), navodeći da je imala uvid u prijedlog EU-a, koji je Beogradu i Prištini predstavljen u lipnju, a predviđa slijed primjene dogovora.


Specijalni izaslanik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak je u međuvremenu imao tim povodom sedam krugova odvojenih razgovora s obje strane, rečeno je iz EU, uz ocjenu da je Kurtijeva izjava novinarima poslije jučerašnjih razgovora "činjenično jednostavno netočna".


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je u četvrtak Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz veljače i ožujka ove godine.


Kurti, dodao je Borrell, nije bio spreman krenuti naprijed i započeti vjerodostojan proces uspostave zajednice općina sa srpskom većinom, a predsjednik Vučić je prihvatio prijedlog EU-a za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa.

Kurti je, pak, novinarima rekao kako ne može prihvatiti da formiranje zajednice općina sa srpskom većinom bude preduvjet za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići suglasnost o planu provedbe toga sporazuma.


Američki State Department je u izjavi za Radio Slobodna Europa (RFE) u četvrtak istaknuo razočaranje što u novom krugu dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa nije postignut napredak.


Sjedinjene Države su izrazile razočaranje


"Očekujemo da obje zemlje ozbiljno shvate svoje obveze prema Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postigle ranije ove godine. Vrijeme istječe. Želimo vidjeti napredak u pogledu postojećih i prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu i Ohridskom sporazumu, uključujući osnivanje Zajednice općtina sa srpskom većinom", naglasio je je glasnogovornik američke vlade za RFE.


Iz Washingtona je poručeno da će se SAD "interno savjetovati" s europskim partnerima o sljedećim koracima.


"Dijalog koji omogućuje EU jedini je put naprijed za Kosovo i Srbiju", stajalište je američke vlade.


Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano poručio je u petak na redovitom brifingu za novinare da će, poslije neuspjele runde jučer u Bruxellesu, biti izvještene države članice Unije, od kojih će biti zatražene smjernice kako dalje pristupiti partnerima u Beogradu i Prištini i koje od mjera "koje su na raspolaganju" poduzimati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!