Tragedija na snimanju filma; ovo nije bio prvi incident na setu?

23.10.2021.

08:11

Autor: Alemka Marina/Dnevnik u podne/IMS/I.B./HRT

Alec Baldwin

Alec Baldwin

Foto: Carlo Allegri / REUTERS

U javnost izlazi sve više detalja vezanih uz tragični incident u Hollywoodu. Pištolj kojim je ubijena snimateljica glumcu Alecu Baldwinu dao je asistent, a kako se doznaje, to nije bio prvi incident na setu. Baldwin koji potpuno surađuje s policijom - ispitan je. Nitko još nije optužen. 

Hladni pištolj - uzviknuo je pomoćnik direktora filma kako bi javio da je oružje sigurno za korištenje na snimanju. Alec Baldwin uzima Colt. Cilja prema kameri iza koje su direktorica fotografije Halyna Hutchins i redatelj Joel Souza. Snimateljica pada pogođena u prsa, lakše je ranjen i redatelj koji je stajao iza nje, navodi se u policijskom izvješću.

- Mislim da riječ 'nevjerojatna' ne može opisati sve njezine kvalitete. Velikodušna, talentirana, veoma optimistična. Nikada nije rekla ne, bila je i ležerna, ali imala je nevjerojatnu radnu etiku, izjavio je glumac Andrej Semenjuk.

Navodno se na setu snimanja vesterna "Rust" južno od Santa Fea nisu pridržavali sigurnosnih protokola. Prema pisanju američkih medija posljednjih tjedana, nekoliko su puta pogreškom upotrijebljeni pravi meci. Produkcija je s time bila upoznata.

A samo nekoliko sati prije tragedije dio tehničkog osoblja prosvjedovao je zbog loših uvjeta rada te napustio snimanje.

- Siguran sam da su se protokoli pridržavali, ali oni nisu dovoljni, smatra filmski rekviziter Rick Pallaziol.

- Postoji cijeli protokol kada stavite lažne metke u oružje. Najavite to nekoliko puta. Uz to nitko ne može stajati ispred pištolja na udaljenosti manjoj od šest metara, objasnio je filmski rekviziter Guillaume Delouche.

Baldwin (63), glumac i koproducent filma, u njemu glumi djeda čiji je unuk osuđen za slučajno ubojstvo.

- Nikada nisam doživio ono što bih smatrao nepromišljenim rukovanjem vatrenim oružjem na setu i znam da se sigurnosno pitanje uvelike poboljšalo nakon ubojstva Brandona Leeja 1993. Ne možete na setu imati čak ni repliku oružja ili lažno oružje, a da za to nemate licenciranog oružara, rekao je redatelj i direktor fotografije Steven Hall.

Protiv Baldwina za sada nije podignuta kaznena prijava. No podignuta je protiv pomoćnika redatelja i rekviziterke. Snimanje filma je obustavljeno.

Galerija
Mjesto snimanja, Foto: Kevin Mohatt /REUTERS
Filmski set, Foto: Kevin Mohatt/REUTERSIz zraka, Foto: KOB TV News/REUTERSNa setu, Foto: Adria Malcolm/REUTERS

O svemu se o nesreći na Twitteru oglasio i Baldwin.

"Nema riječi koje bi prenijele moj šok i tugu zbog tragične nesreće koja je odnijela život Halyne Hutchins, supruge, majke i naše veoma cijenjene kolegice. Spremno surađujem s policijom u istrazi, u kontaktu sam s njezinim suprugom, nudeći svoju podršku njemu i obitelji. Srce mi je slomljeno zbog njezina supruga, njihova sina i svih koji su poznavali i voljeli Halynu", napisao je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!