17:05 / 12.03.2021.

Autor: Hina

Aleksej Navaljni premješten na nepoznatu lokaciju

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni

Foto: Shamil Zhumatov / REUTERS

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni premješten je iz pritvora u ruskom Vladimiru na nepoznatu lokaciju, rekao je njegov odvjetnik.


Aleksej Navaljni, jedan od najistaknutijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, premješten je u veljači iz zatvora u Moskvi nakon što je osuđen na dvije i pol godine zatvora, što je zapad osudio kao politički motiviran čin.

Prvo su ga držali u zatvoru Kolčuginu u Vladimirskoj oblasti, sjeveroistočno od Moskve. Novinska agencija TASS tada je objavila da je Navaljni ondje bio u karanteni prije nego što su ga premjestili u kaznenu koloniju IK-2, koja se također nalazi u Vladimirskoj oblasti.

Vadim Kobzev, jedan od njegovih odvjetnika, rekao je da ga je drugi odvjetnik pokušao vidjeti u petak, ali su mu rekli da je Navaljni premješten.

Pozivajući se na zakone o zaštiti osobnih podataka, glasnogovornica Federalne službe za upravljanje kaznenim sustavom izjavila je da ne može otkriti podatke o lokaciji Navaljnog.

Navaljni (44), uhićen je u siječnju nakon povratka iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom, kako navode zapadne zemlje.

Kremlj odbacuje umiješanost, sumnjičav je prema trovanju i sugerira da je cijeli slučaj možda montiran.

Navaljni je po povratku u Rusiju pritvoren zbog kršenja uvjetnog otpusta, za što kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene optužbe. Potom je osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Zapadne zemlje zatražile su njegovo oslobađanje, a Sjedinjene Države i Europska unija nametnule su sankcije Moskvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!