10:47 / 14.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Aleksej Navaljni riskira 3,5 godine zatvora povratkom u Rusiju

REUTERS/Shamil Zhumatov

REUTERS/Shamil Zhumatov

Foto: - / REUTERS

Kremlj, koji niječe da je umiješan u trovanje, objavio je da se Navaljni može slobodno vratiti u Rusiju kada god želi, kao i svaki drugi ruski državljanin.
Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni nalazi se na popisu osoba koje su prekršile odredbe uvjetne kazne i mogao bi u zatvor na tri i pol godine kada se ovaj vikend vrati u Rusiju, rekao je jedan od njegovih odvjetnika.

Navaljni je jučer najavio da će se u nedjelju 17. siječnja vratiti u Rusiju iz Njemačke gdje se oporavlja od pokušaja trovanja, ne obazirući se na mogućnost da završi u zatvoru.

Kremlj, koji niječe da je umiješan u trovanje, objavio je da se Navaljni može slobodno vratiti u Rusiju kada god želi, kao i svaki drugi ruski državljanin.

Navaljni je u kolovozu zrakoplovom prebačen u Njemačku nakon što je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj. Navaljni optužnice protiv sebe smatra politički motoviranima.

Navaljni otrovan novičokom, kaže njemačka bolnica u završnom izvješću

Vadim Kobzev, jedan od odvjetnika Alekseja Navaljnoj, rekao je Reutersu da je njegov klijent stavljen na nacionalni popis traženih osoba jer ga ruska zatvorska služba optužuje da joj se nije javio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom koju odslužuje.

Navaljni naglašava da je u to doba bio u Njemačkoj na liječenju. Zatvorska služba kaže da je otpušten iz berlinske bolnice u rujnu i da se stoga trebao vratiti u Rusiju i javiti njima.

- U teoriji mogu ga uhititi čim se vrati (u Rusiju) ali inicijalno samo na 48 sati - rekao je Kobzev koji očekuje da će sud razmotriti pojedinosti slučaja 29. siječnja kada i može odrediti da se uvjetna kazna preinači u zatvorsku.

- Sud može izmijeniti uvjetnu kaznu i odrediti zatvorsku kaznu i staviti ga tri i pol godine u zatvor - rekao je Kobzev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!