Američka agencija proglasila 23 životinjske vrste izumrlima

30.09.2021.

07:55

Autor: HRT/Hina

Djetlić, ilustracija

Djetlić, ilustracija

Foto: - / Pixabay

Američka savezna agencija za zaštitu faune (FWS) proglasila je 23 životinjske vrste izumrlima, uključujući bjelokljunog djetlića koji službeno nije viđen od 1944. godine. Pokrenut je proces da ih se povuče s popisa ugroženih vrsta.

Vladini stručnjaci su na mnoge načine pokušali pronaći te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promjene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća.

S klimatskim promjenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na rubu. Sad je vrijeme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike, rekla je Deb Haaland, američka ministrica zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijima.

Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu. To je otrežnjujući podsjetnik da je izumiranje posljedica promjena u okolišu koje uzrokuje čovjek, kazala je Bridget Fahey iz FWS-a za New York Times.

Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dvije vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija. Bjelokljuni djetlić je nekoć bio najveći djetlić u Americi, no krčenjem starih šuma na jugu SAD-a uništeno je njegovo stanište. Posljednji je put viđen 1944. na sjeveroistoku Louisiane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!