Američka agencija spremna odobriti Pfizerovo cjepivo protiv covida za adolescente

04.05.2021.

07:01

Autor: HRT/Hina

Cjepivo tvrtki Pfizer/BioNTech

Cjepivo tvrtki Pfizer/BioNTech

Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) priprema se početkom idućega tjedna odobriti cjepivo tvrtki Pfizer Inc i BioNTech protiv covida 19 za adolescente u dobi od 12 do 15 godina, izvijestio je New York Times pozivajući se na dužnosnike upućene u planove agencije.

Tvrtke su početkom mjeseca zatražile od FDA da i za adolescente odobri cjepivo koje je u Sjedinjenim Državama već odobreno za osobe starije od 16 godina.

Pfizer i BioNTech u ožujku su izvijestili kako su klinička istraživanja pokazala da je cjepivo sigurno i učinkovito te da izaziva snažnu reakciju u stvaranju antitijela kod djece u dobi od 12 do 15 godina.

Bude li cjepivo odobreno, najvjerojatnije će se idućega dana sastati savjetodavno vijeće Centara za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi revidiralo podatke o kliničkim ispitivanjima te donijelo preporuke za uporabu cjepiva i za adolescente, dodaje se u izvješću New York Timesa.

Raspodjela cjepiva za zemlje zapadnog Balkana

Započela je i raspodjela cjepiva u sklopu programa pomoći Europske unije zemljama zapadnog Balkana. Prvi kontigent cjepiva jučer je stigao u Beograd i jutros u Sarajevo.

Od ukupno 651 tisuće doza koje će se u regiji distribuirati od svibnja do kolovoza najviše će dobiti Bosna i Hercegovina.

- Danas su svi usredotočeni na pitanje - "Kada se mogu cijepiti?" Želimo pomoći regiji vezano uz to te joj omogućiti postizanje otpornosti na pandemiju. Sretan sam što smo u samo dva tjedna uspjeli započeti s isporukom 651 tisuće doza, rekao je Oliver Varhely, povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!