Američka mornarica: Iran zaplijenio naftni tanker u Omanskom zaljevu

27.04.2023.

21:00

Autor: Hina/HRT/R.S.

Advantage Sweet

Advantage Sweet

Foto: Yoruk Isik / Reuters

Iran je zaplijenio naftni tanker pod zastavom Maršalovih Otoka u Omanskom zaljevu u međunarodnim vodama u četvrtak, priopćila je američka mornarica, što je najnovija zapljena komercijalnih plovila u osjetljivim zaljevskim vodama od 2019.


Iranska vojska objavila je da je zaplijenila naftni tanker koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka u Omanskom zaljevu nakon što se sudario s iranskim brodom, pri čemu je ozlijeđeno nekoliko članova posade, izvijestili su iranski državni mediji.

- Dva člana posade plovila su nestala, a nekoliko ih je ozlijeđeno zbog sudara broda s plovilom, navodi se u priopćenju vojske.

Američka mornarica identificirala je brod kao Advantage Sweet, tanker sirove nafte kojega je unajmio naftni proizvođač Chevron i koji je posljednji put pristao u Kuvajtu.

Kao odredište broda navedena je američka luka Houston u Meksičkom zaljevu, pokazali su podaci praćenja broda.

- Iransko kontinuirano uznemiravanje plovila i miješanje u prava plovidbe u regionalnim vodama prijetnja su pomorskoj sigurnosti i globalnom gospodarstvu, reagirala je američka mornarica i dodala da je Iran u posljednje dvije godine nezakonito zaplijenio najmanje pet komercijalnih plovila na Bliskom istoku.

Iranske vlasti nisu odmah odgovorile na upit Reutersa za komentar.

Otprilike petina svjetske sirove nafte i naftnih derivata prolazi kroz Hormuški tjesnac, uski pojas između Irana i Omana kroz koji je prošao brod Advantage Sweet, pokazuju podaci analitičke tvrtke Vortexa.

- Radna hipoteza u ovom trenutku je da bi to moglo biti proizvoljno iransko zadržavanje plovila kao odgovor SAD-u koji je prošli tjedan plovio svojim prvim bespilotnim plovilom kroz regiju - kao demonstraciju sile, rekao je Munro Anderson iz pomorske sigurnosne tvrtke Dryad.

- Ili bi to mogao biti odgovor na američke sankcije 24. (travnja) protiv osoblja u Iranu povezanog s IRGC-om (elitna Revolucionarna garda), dodao je.

Dogodio se niz napada od 2019. u strateškim zaljevskim vodama u vrijeme napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

Neizravni pregovori Teherana i Washingtona o oživljavanju iranskog nuklearnog pakta sa svjetskim silama iz 2015. u zastoju su od rujna zbog niza pitanja, uključujući iransko nasilno gušenje prosvjeda, prodaju bespilotnih letjelica Rusiji i ubrzanje razvoja nuklearnog programa.

Američka mornarica, čija je Peta flota stacionirana u Bahreinu, pozvala je iransku mornaricu da odmah oslobodi tanker.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!