07:58 / 25.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Američka Nacionalna garda spremna štititi spomenike u Washingtonu

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Donald Trump je najavio da će do kraja tjedna potpisati odluku o kažnjavanju svih koji oštećuju kulturnu baštinu Sjedinjenih Država.
Oko 400 vojnika Nacionalne garde bili su jučer spremni intervenirati radi zaštite spomenika u Washingtonu u slučaju da prosvjednici pokušaju rušiti kipove.

-
Prosvjednici se okomili na "nedodirljive" ikone američke povijesti    

Donald Trump je najavio da će do kraja tjedna potpisati odluku o kažnjavanju svih koji oštećuju kulturnu baštinu Sjedinjenih Država.

- Sada se spremaju udariti na Isusa Krista, Georgea Washingtona, Abrahama Lincolna, Thomasa Jeffersona: to se neće dogoditi dok sam ja tu, rekao je u prigodi razgovora s poljskim kolegom.

Kipovi konfederacijskih generala i pristaša ropstva bili su na meti napada prosvjednika protiv rasizma i policijskog nasilja koji potresaju SAD već gotovo mjesec dana.

U ponedjeljak navečer skupina prosvjednika pokušala je srušiti kip bivšeg predsjednika Andrewa Jacksona, pristaše ropstva, postavljen preko puta Bijele kuće. Policija zadužena za nacionalne parkove intervenirala je i uhitila više osoba.

Sutradan je ministar unutarnjih poslova David Bernhardt koji nadzire te policijske snage pozvao u pomoć Nacionalnu gardu.

Pentagon je na njegov zahtjev "aktivirao oko 400 pripadnika Nacionalne garde" kako bi spriječio "uništavanje i oštećivanje spomenika" u saveznoj prijestolnici, rekao je za France-Presse glasnogovornik ministarstva obrane Chris Mitchell.

Vojnici su zasad "u pripravnosti". U slučaju da budu raspoređeni, neće biti naoružani, a zadaća će im isključivo biti "odvraćanje i kontrola mnoštva" kako bi spriječili pristup prosvjednika nekim mjestima, rekao je glasnogovornik.

Američki predsjednik u utorak je osudio ponašanje "vandala, anarhista i agitatora" i najavio njihov sudski progon na temelju saveznog zakona koji predviđa kazne do 10 godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!