Sudar američke nuklearne podmornice u Kineskom moru

08.10.2021.

07:36

Autor: Hina/HRT/D.D.

Američka podmornica sudarila se s objektom

Američka podmornica sudarila se s objektom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američka nuklearna podmornica sudarila se s neidentificiranim objektom dok je proteklog vikenda bila u ophodnji u Južnom kineskom moru, području na čiji najveći dio Kina polaže pravo, doznaje se od američke mornarice i od neovisnog izvora.

- USS Connecticut udario je u objekt tijekom popodneva 2. listopada dok je plovio međunarodnim vodama u indopacifičkom području, navodi američka mornarica u priopćenju.


- Nitko nije zadobio ozljede opasne za život, dodaje se u priopćenju, što upućuje na to da su mornari možda lakše ozlijeđeni.


USS Connecticut, nuklearna podmornica klase Seawolf, oštećena je, ali je u operativnom stanju, dodaje mornarica.


Naval Institute, blizak američkoj mornarici, piše da je podmornica u vrijeme izgreda sudjelovala u međunarodnoj vježbi u Južnom kineskom moru.


Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more i gradi vojne baze na malim otocima i atolima na tom području.


SAD i njegovi saveznici redovito obavljaju ophodnje u međunarodnim vodama u tom dijelu svijeta kako bi podsjetili na svoje pravo na slobodnu plovidbu, što potiče nezadovoljstvo Kine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!