07:49 / 15.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Američka pošta upozorava na rizike dopisnog glasanja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Američka pošta upozorila je najmanje tri savezne države - Michigan, Pennsylvaniju i Washington da postoji značajan rizik da birači neće imati dovoljno vremena da ispune svoje listiće i vrate ih na vrijeme po sadašnjim državnim propisima.
Uoči predsjedničkih izbora u studenom na kojima bi čak do polovice američkih birača moglo glasati putem pošte zbog pandemije koronavirusa, Američka pošta upozorila je neke savezne države da bi trebale osigurati više vremena za prebrojavanje tih glasova, prenosi Reuters.

Američka pošta upozorila je najmanje tri savezne države - Michigan, Pennsylvaniju i Washington da postoji značajan rizik da birači neće imati dovoljno vremena da ispune svoje listiće i vrate ih na vrijeme po sadašnjim državnim propisima, koji im omogućuju da zatraže listiće svega nekoliko dana prije izbora.

Postoji mogućnost da bi značajan broj dopisnih glasova na izborima 3. studenoga mogao ostati neprebrojan ako stignu prekasno, navodi se u pismima upozorenja.

Državni i lokalni izborni dužnosnici moraju shvatiti i uzeti u obzir naše operativne standarde i preporučene vremenske rokove, rekla je glasnogovornica Američke pošte Martha Johnson. Nije kazala koliko je država dobilo pisma upozorenja.

Američka pošta uplela se zbog izbora u politički spor s vlastima. Predsjednik Donald Trump u četvrtak je kazao da se protivi novčanom pomaganju pošte ili dopisnog glasanja u sklopu paketa pomoći gospodarstvu zbog koronavirusa.

Trump se protivi dopisnom glasanju širokih razmjera smatrajući da bi ono moglo dovesti do prijevara.

Njegov glavni demokratski protukandidat Joe Biden optužuje ga da se protivi dopisnom glasanju jer vjeruje da će tako povećati svoje izglede na izborima. Izborni stručnjaci ističu da je dopisno glasanje jednako sigurno kao i bilo koja druga metoda.

Pošta je upozorila neke savezne države da zbog toga što birači mogu zatražiti listiće manje od tjedan dana prije izbora neće biti dovoljno vremena da ih se tiska, pošalje poštom biraču i da ih oni vrate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!