Kamala Harris kritizirala Sjevernu Koreju kao "brutalnu dikaturu"

29.09.2022.

Zadnja izmjena 13:50

Autor: Hina/HRT

Kamala Harris u Sjevernoj Koreji

Kamala Harris u Sjevernoj Koreji

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američka potpredsjednica Kamala Harris rekla je da je Sjeverna Koreja zemlja s "brutalnom diktaturom", ilegalnim programom naoružanja i jako raširenim kršenjima ljudskih prava, tijekom posjeta granici dviju Koreja u četvrtak.

Harris je u svojem prvom posjetu demilitariziranoj zoni koja razdvaja dvije Koreje rekla da je ta teško naoružana granica očit primjer "dramatično različitih puteva" kojima su krenule dvije zemlje.

- Na sjeveru vidimo brutalnu diktaturu, jako raširena kršenja ljudskih prava i nezakonit program naoružanja koji prijeti miru i stabilnosti. Sjedinjene Države i svijet žele stabilan i miran Korejski poluotok na kojem Demokratska Narodna Republika Koreja (Sjeverna Koreja) više nije prijetnja, rekla je.

Harris je posjetila demilitariziranu zonu pošto je rano u četvrtak doputovala u Seul, u kontekstu izraženih regionalnih napetosti zbog toga što Sjeverna Koreja testira projektile i kineskih poteza u Tajvanskom tjesnacu.

Strahuje se da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla testirati i nuklearno oružje. Južna Koreja tvrdi da je završila pripreme za testiranje, sedmo od 2006. i prvo od 2017. godine. Harris je razgovarala s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom. Zajedno su osudili što Sjeverna Koreja intenzivira nuklearnu retoriku i što je provela niz testiranja projektila, zadnji u srijedu.

Također su ponovno naglasili zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka, objavila je Bijela kuća.

Harris je ponovno potvrdila da je SAD predan odvraćanju od Sjeverne Koreje, uključujući "puni spektar američkih obrambenih kapaciteta".

Yoonov ured priopćio je da su, u slučaju da Sjeverna Koreja bude ozbiljno provocirala kao što je nuklearni test, on i Harris dogovorili da će odmah provesti "zajednički pripremljene protumjere", ne preciziravši o čemu je riječ.

Sjeverna Koreja donijela je početkom ovog mjeseca novi zakon u koji je upisala svoje pravo na upotrebu preventivnih nuklearnih napada.

Kad je riječ o Tajvanu, Harris je istaknula da su napori da se sačuva mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu "ključan element slobodnog i otvorenog Indo-pacifika", objavila je Bijela kuća.

Yoon je u intervjuu za CNN objavljen u nedjelju rekao da će u slučaju sukoba oko Tajvana biti vjerojatnije da će Sjeverna Koreja izvesti provokaciju i da bi se Seul i Washington trebali prvo na to fokusirati.

Harrisin posjet demilitariziranoj zoni, prvi posjet nekog dužnosnika Bidenove administracije, imao je za cilj iskazati nepokolebljivu američku sigurnosnu predanost Južnoj Koreji, rekli su njezini pomoćnici.

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu dva projektila kratkog dometa, što je bilo drugo testiranje od nedjelje, dok Južna Koreja i SAD održavaju pomorske vježbe koje uključuju nosač zrakoplova.

Južnokorejska i japanska mornarica objavile su da će u petak održati trilateralne protupodmorničke vježbe s američkim snagama kojima žele poboljšati svoje sposobnosti za suočavanje sa sjevernokorejskim prijetnjama, uključujući balističke projektile lansirane iz podmornica.

Sudjelovat će američki nosač zrakoplova USS Ronald Reagan, raketna krstarica s navođenim projektilima USS Chancellorsville, razarač s navođenim projektilima USS Barry, južnokorejski razarač Munmu i japanski tanker Asahi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!