14:41 / 26.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Američke kompanije pozivaju na oprez u sankcijama Rusiji

Američke kompanije

Američke kompanije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Skupina velikih američkih kompanija pozvala je Bijelu kuću i Kongres da budu oprezni u slučaju uvođenja sankcija Rusiji nakon što je predsjednik Joe Biden zaprijetio teškim ekonomskim kaznama u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

- Bidenova administracija i Kongres moraju "dobro utvrditi detalje za slučaj da budu prisiljeni posegnuti za sankcijama", rekao je u ponedjeljak za Reuters Jake Colvin, predsjednik Nacionalnog vijeća za vanjsku trgovinu.

Udruga predstavlja Chevron, General Electric i druge velike američke korporacije koje posluju u Rusiji.

- Detalji bi trebali uključivati razmatranje izuzeća i razdoblja postupnog raskidanja veza kako bi se tvrtkama omogućilo da ispune ugovore i obveze, rekao je Covin.

Predložio je i izuzeća za lijekove koji spašavaju živote i druga humanitarna pitanja, "u skladu s dugogodišnjom američkom politikom".

- Velike energetske kompanije odvojeno su pozvale Kongres da ograniči opseg i vremenski okvir sankcija. I one traže više vremena za gašenje poslovnih veza i žele jamstva da njihova imovina neće biti zaplijenjena ako ne ispune obaveze u Rusiji, rekao je Reutersu izvor u Kongresu.

Faktor vremena 

Američki institut za naftu (API), najveći američki lobist proizvođača nafte i plina, razgovarao je o sankcijama s kongresnim uredima.

- Sankcije bi trebale što preciznije ciljati kako bi se ograničila potencijalna šteta za konkurentnost američkih tvrtki, rekao je glasnogovornik API-ja.

- Izvozne sankcije obično se uvode postupno kako bi tvrtke imale dovoljno vremena za obustavu poslovanja ili da se osigura isporuka, rekao je William Reinsch, bivši visoki dužnosnik iz američkog ministarstva trgovine. 

- No, u ovom slučaju vjerojatno će biti uvedene iznenada, usred krize, pa će biti teško osigurati razdoblje "gašenja", rekao je.

Američko ministarstvo financija u prošlosti je donekle ublažavalo financijske sankcije dozvolama za normalan rad pošiljatelja humanitarne pomoći i osiguravanjem normalnog priljeva inozemnih doznaka, kao što je bio slučaj u Afganistanu nakon dolaska talibana na vlast.

Dužnosnik ministarstva financija odbio je komentirati mogućnost takvih izuzeća u potencijalnim sankcijama Rusiji, ali je dodao da su "spremni izazvati ozbiljne troškove ruskom gospodarstvu i istodobno svesti na minimum neželjeno prelijevanje" utjecaja tih mjera na američke tvrtke.

Izuzeća

Naftne tvrtke godinama su osjećale posljedice sankcija koje je SAD uveo Rusiji 2014. godine nakon pripojenja Krima.

Exxon Mobil bio je prisiljen napustiti ruski dio Arktika i prekinuti suradnju s ruskom državnom naftnom tvrtkom Rosneft, s kojom je 2011. potpisao ugovor o razvoju vrijedan 3,2 milijarde dolara.

Sankcije iz 2014. ciljale su na najlakše mete u sektoru istraživanja nafte i plina na Arktiku, u slojevima škriljevca u Sibiru i u dubokom moru, ali nove bi mjere mogle biti šire i bilo bi ih teško podesiti tako da ne izazovu štetu zapadnim tvrtkama.

- Kompanije bi se tako moglo zaštititi od pravne odgovornosti za kršenje sankcija uz određene uvjete, primjerice dokaz da je pošiljka poslana u sankcioniranu zemlju bez dozvole, možda iz treće zemlje, sugerira Reinsch.

Exxon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o ikakvom lobiranju koje radi u vezi s potencijalnim sankcijama Rusiji.

Glasnogovornik Američke gospodarske komore, najveće lobističke skupine američkog poslovanja, odbio je komentirati temu izuzeća u sankcijama Rusiji.

Američka trgovina robom i uslugama s Rusijom iznosila je u 2019. godini 34,9 milijardi dolara, prema podacima ureda američkog trgovinskog predstavnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!