12:07 / 05.11.2018.

Autor: T.V./Hina

Američke sankcije Iranu stupile na snagu; cijene nafte pale

-

-

Foto: - / -

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima iako su na snagu stupile američke sankcije Iranu. Naime, najavljena su moguća izuzeća do sankcija, a i iz Teherana poručuju da će nastaviti prodavati naftu.
Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima iako su na snagu stupile američke sankcije Iranu, budući da su najavljena moguća izuzeća do sankcija, a i iz Teherana poručuju da će nastaviti prodavati naftu.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu jutros je pojeftinio za 30 centi, na 72,53 dolara, a za jednako toliko cijena barela pala je i na američkom tržištu, gdje se njome trgovalo po 62,84 dolara. Na oba su tržišta cijene nafte niže za više od 15 posto u odnosu na najviše razine u četiri godine koje su u jednom trenutku dosegnule početkom listopada.

Američke sankcije Teheranu stupile su na snagu danas. Iranski predsjednik Hassan Rouhani u obraćanju na državnoj televiziji poručio je da će Iran kršiti sankcije i nastaviti prodavati naftu.

Washington je omogućio izuzeća od primjene sankcija nekim zemljama, a u petak je objavio da će privremeno dopustiti da osam uvoznika nastavi kupovati iransku naftu. "Utjecaj sankcija bit će umnogome ublažen zbog ovih ustupaka", kazao je Surfeit Vijayakar, direktor konzultantske tvrtke Trisect.

Naftna tržišta mjesecima su se pripremala na te sankcije i najveći su proizvođači povećavali proizvodnju, podsjeća Reuters. Ukupna proizvodnja najvećih svjetskih proizvođača nafte - Rusije, SAD-a i Saudijske Arabije - u listopadu je prvi put premašila 33 milijuna barela dnevno, što je oko 10 milijuna barela dnevno više u odnosu na 2010.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena nafte njezine referentne košarice u petak iznosila 71,36 dolara, što znači da je pala za 1,28 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!