08:54 / 28.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Američke zastave na pola koplja - Trump traži smrtnu kaznu

-

-

Foto: - / -

Velik broj građana Pittsburgha u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji okupio se na međuvjerskom bdijenju ispred sinagoge u kojoj je ubijeno 11, a ozlijeđeno šest osoba.
Stanovnici stare židovske četvrti u Pittsburghu u šoku su nakon jučerašnjeg napada vatrenim oružjem na sinagogu u kojem je 46-godišnji Amerikanac ubio 11 i ranio šest ljudi. Policija napad tretira kao zločin iz mržnje, a ne teroristički čin. Ubojica je živ i suočen je s 29 točaka optužnice. Predsjednik Trump zahtijeva smrtnu kaznu, ali ostaje čvrsto pri tome da pravo na posjedovanje oružja u SAD-u ne treba ukinuti. 

Napadač, koji je vikao "svi Židovi moraju umrijeti", otvorio je vatru na vjernike tijekom molitve dok je trajala ceremonija davanja imena novorođenčadi. Napadač je 46-godišnji bijelac Robert Bowers, koji se, ranjen, predao policiji te je priveden i odvezen u bolnicu. Zlodjelo je okarakterizirano kao zločin iz mržnje.

Zbog tragedije u Pittsburghu, zastave na Bijeloj kući, na svim javnim zgradama diljem SAD-a te njihovim vojnim objektima i veleposlanstavima u svijetu spuštena je na pola koplja.Američki predsjednik Donald Trump smatra da treba ubrzati sudske procese te razmotriti donošenje strožeg zakona za najteže zločine na području cijelog SAD-a, uključujući smrtnu kaznu. Po tko zna koji put obnavlja se rasprava o ustavnom pravu na posjedovanje vatrenog oružja i njegovoj lakoj dostupnosti u SAD-u. Trump, gorljivi zagovornik prava civila na oružje, jučer je više puta ponovio stajalište da bi broj žrtava u sinagogi bio manji da su vjersku ustanovu čuvali - naoružani zaštitari. 

Napadač u sinagogi ubio 11 ljudi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!