Američki baloni iznad Xinjianga i Tibeta, Kina spremna na protumjere

15.02.2023.

13:50

Autor: M.M./Hina/HRT

Američki baloni iznad Xinjianga i Tibeta, Kina spremna na protumjere

Američki baloni iznad Xinjianga i Tibeta, Kina spremna na protumjere

Foto: Ilustracija/Chase Doak / via Reuters

Kina je u srijedu objavila da su američki baloni na velikim visinama preletjeli iznad područja Xinjianga i Tibeta te da će poduzeti mjere protiv američkih entiteta koji ugrožavaju kineski suverenitet.

Washington i Peking u svađi su oko letećih objekata nakon što je vojska SAD-a ovaj mjesec oborila, kako je navela, kineski "špijunski balon" iznad obale Južne Karoline.

Kina tvrdi da je bila riječ o civilnom balonu u znanstvene svrhe, tj. meteorološkom balonu, a tada je zbog cijele situacije američki državni tajnik Antony Blinken otkazao posjet Pekingu.

Kina je odlučno odbacila optužbe za špijunažu, rekavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile" i optužila SAD za pretjeranu reakciju.

Kina također podsjeća da su od svibnja 2022. američki baloni ušli bez dozvole u kineski zračni prostor više od deset puta.

- Bez dopuštenja mjerodavnih kineskih vlasti, SAD je ilegalno letio u kineskom zračnom prostoru najmanje 10 puta, uključujući i prelete iznad Xinjianga i Tibeta, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Washington je u međuvremenu na crnu listu stavio šest kineskih tvrtki i institucija povezanih s navodnim kineskim programom nadzora.

- SAD je upotrijebio silu, pretjerano reagirao, eskalirao situaciju i iskoristio je kao izgovor za protuzakonito sankcioniranje kineskih kompanija i institucija, rekao je Wang.

Poručio je da će Kina u skladu sa zakonom poduzeti protumjere protiv američkih entiteta koji potkopavaju suverenost i sigurnost Kine.

Blinken, koji je zbog balona otkazao posjet Pekingu, razmatra sastanak s kineskim glavnim diplomatom Awangom Yiem ovaj tjedan u Muenchenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!