21:07 / 21.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Američki CDC uklonio informaciju da virus može prijeći više od 2 metra

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: - / REUTERS

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglo se vratio prijašnjim smjernicama o prijenosu koronavirusa.
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglo se vratio prijašnjim smjernicama o prijenosu koronavirusa, izbacivši dio o zračnom prijenosu objavljen prije nekoliko dana.

Epidemija Covida-19 - iz minute u minutu
Borba s koronavirusom, priča "čovjeka s prozora"
Europljani prosvjeduju protiv restrikcija
Izolacija zaraženima s blagim simptomima skraćuje se na 10 dana

- Skica predloženih promjena ovim preporukama greškom je objavljena na službenim stranicama agencije. CDC trenutno nadopunjuje svoje preporuke oko zračnog prijenosa SARS-CoV-2. Po završetku tog procesa bit će objavljen nadopunjeni tekst, rekao je glasnogovornik CDC-a Jason McDonald za CNN.

CDC je u nadopunjenim smjernicama, koje su u međuvremenu uklonjene, u petak upozorio da se Covid-19 može prenositi malim česticama u zraku te kako postoji sve više dokaza da virusi tako mogu prijeći i više od dva metra. Također su preporučili da ljudi koriste pročišćivače zraka kako bi smanjili unos klica u zatvorene prostore i tako izbjegli širenje bolesti. CDC je upozorio i na povećani rizik od širenja bolesti u prostorima koja se ne mogu dobro prozračiti.

CDC-ova stranica sada pak navodi kako se vjeruje da se Covid-19 širi uglavnom među ljudima u bliskom kontaktu - oko 2 metra - i putem respiratornih kapljica koje nastaju kada bolesna osoba kašlje, kiše ili govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!