16:44 / 20.09.2020.

Autor: Jelena Perleta/T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Američki divovi udružuju snage kako bi preuzeli TikTok

Foto: Nitish Gupta/Pixabay

Foto: Nitish Gupta/Pixabay

Foto: - / -

Nakon što se u SAD-u podignula bura oko zabrane popularne kineske aplikacije TikTok, njezina uporaba produljena je na još tjedan dana. Do tada bi se trebalo iskristalizirati dogovoreno partnerstvo kineskih i američkih kompanija da djelomično preuzmu aplikaciju.
Nakon što se u SAD-u podignula bura oko zabrane popularne kineske aplikacije TikTok, njezina uporaba produljena je na još tjedan dana. Do tada bi se trebalo iskristalizirati dogovoreno partnerstvo kineskih i američkih kompanija da djelomično preuzmu aplikaciju, sa sjedištem u SAD-u. Blagoslov dogovoru dao je i američki predsjednik.

Američki divovi udružuju snage kako bi nakon prijepora preuzeli popularni TikTok, kojim se samo u SAD-u koristi 100 milijuna, mahom mladih Amerikanaca.

- Mislim da je TikTok najutjecajnija aplikacija generacije i ne mislim da je se možemo samo tako odeći, ističe Victoria Annunziato,  influencerica na TikToku.

Dogovor, koji ima potporu predsjednika Donalda Trumpa, bio bi zapravo svojevrsni kompromis između potpune zabrane korištenja TikToka u SAD-u i prodaje nekoj američkoj tvrtki. TikTok Global, kojim bi upravljao odbor u kojem bi sjedili većinom Amerikanci, a među kojima bi bio i stručnjak za sigurnost, na Trumpovo zadovoljstvo, koristio bi se američkim serverima.

- Blizu smo dogovora s TikTokom, no nitko više za to ne mari, a sve do prije 24 sata samo se o tome govorilo. Imamo, koliko znam, dogovor o kupnji između Wal-Marta i Oraclea Larryja Ellisona. Bit će to nevjerojatna kombinacija, rekao je Trump.

TikTok korisnicima omogućuje kreiranje kratkih videozapisa s efektima i glazbom te je među najpopularnijima u SAD-u, no na udaru se našao zbog napetih diplomatskih i trgovinskih odnosa Washingtona i Pekinga. Trumpov kabinet tvrdio je tako da će Kina iskoristiti aplikaciju za prikupljanje podataka o američkim potrošačima i označio ju je kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

- S takvim aplikacijama postoji niz mogućnosti, a jedna od njih je ulazak u kontakte, kalendare i ostale informacije korisnika, kaže Caroline Brown,  savjetnica za sigurnosna pitanja.

Veliki američki dogovor o zajedničkom partnerstvu još treba odobriti i službeni Peking. Tu nastaje mogući problem jer se Peking od početka protivi prodaji TikToka, ali žele i ostati na američkom tržištu.

Sud blokirao zabranu aplikacije WeChat u SAD-u

Kalifornijska sutkinja u nedjelju je blokirala provedbu naloga ministarstva trgovine Sjedinjenih Država kompanijama Applea i Google da do kraja nedjelje uklone aplikaciju WeChat, koja je u kineskom vlasništvu, iz ponude aplikacija za preuzimanje.

Sutkinja Laurel Beeler iz San Francisca rekla je da su korisnici WeChata u tužbi "iznijeli ozbiljna pitanja povezana s prvim amandmanom" ustava SAD-a, koji štiti slobodu izražavanja, te da se provedba zabrane do daljnjega zaustavlja zbog potencijalne štete koju bi nanijela.

- Uredba koja uklanja jedan kanal komunikacije bez dostupnih zamjena ograničava govor više nego što je nužno za provedbu interesa vlade, objasnila je.

Ministarstvo još nije komentiralo odluku suda.

Udruga korisnika WeChat pozdravila je presudu kao "važnu pobjedu" za milijune korisnika te aplikacije u SAD-u. Michael Bien, odvjetnik udruge korisnika, rekao je da "Sjedinjene Države nikada nisu zatvorile neku veliku komunikacijsku platformu, pa ni u razdoblju ratova.

- U vezi zabrane WeChata koja pogađa kinesko-američku zajednicu postoji ozbiljan problem povezan s poštovanjem Prvog amandmana, rekao je.

Američko ministarstvo trgovine u petak je priopćilo da u nedjelju u SAD-u stupa na snagu zabrana preuzimanja kineskih aplikacija za dopisivanje i transfer novca te videouradaka WeChat i TikTok, navodeći kao razlog "nacionalnu sigurnost", javljaju agencije.
Foto: REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

Foto: REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!