08:54 / 05.09.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Američki general: Afganistan bi mogao biti na rubu građanskog rata

Američki general: Afganistan bi mogao biti na rubu građanskog rata

Američki general: Afganistan bi mogao biti na rubu građanskog rata

Foto: Stringer / REUTERS

Američki zapovjednik združenog stožera, general Mark Milley rekao je da bi Afganistan mogao biti na rubu građanskog rata i da prijeti ponovno jačanje terorističkih skupina u toj zemlji.

- Moja je vojna procjena da bi se uvjeti mogli razviti u građanski rat, rekao je Milley u intervjuu za Fox News u subotu u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.


- Ne znam hoće li talibani biti sposobni učvrstiti vlast i uspostaviti vladavinu, dodao je.


Zbog toga bi terorističke skupine mogle iskoristiti vakuum vlasti u Afganistanu, upozorio je Milley.


Postoji strah da bi se Al Kaida mogla reorganizirati i da bi ekstremisti Islamske države mogli proširiti svoj utjecaj ili da "se proširi bezbroj drugih terorističkih skupina", rekao je.


- Mogli biste vidjeti ponovno oživljavanje terorizma u toj regiji za 12, 24, 36 mjeseci. I to ćemo pratiti, dodao je.


Povlačenje posljednjih američkih vojnika iz Kabula prošli tjedan označilo je kraj vojne misije Washingtona i njegovih saveznika u Afganistanu nakon gotovo 20 godina.


Kao glavni argument za povlačenje snaga Bidenova administracija navodi da je Al Kaida učinkovito demontirana i da više nije sposobna napasti ciljeve u Sjedinjenim Državama iz Afganistana.


Prema Ujedinjenim narodima, Al Kaida je već bila prisutna u gotovo svakoj drugoj afganistanskoj pokrajini prije povlačenja međunarodnih snaga.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!