21:23 / 28.09.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Američki general Milley o pozivima Kini: Nisam pokušao uzurpirati vlast

Načelnik Združenog stožera američke vojske general Mark Milley

Načelnik Združenog stožera američke vojske general Mark Milley

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Načelnik Združenog stožera američke vojske general Mark Milley branio je telefonske pozive Kini zbog kojih republikanci traže njegovu ostavku, tvrdeći pritom da je htio ublažiti napetosti između dvije strane, a ne "uzurpirati vlast".

Milley je pred Odborom za oružane službe Senata prvi put detaljnije govorio o svojim potezima kao najviši rangirani vojni časnik, nakon što je izašla knjiga u kojoj se opisuju njegovi "tajni" telefonski pozivi Kini, tj. razgovori s generalom Li Zuočengom, zapovjednikom Narodnooslobodilačke vojske, 20. listopada 2020. i 1. siječnja 2021. Informacija o telefonskim pozivima kineskom generalu Li Zuočengu u posljednjim mjesecima mandata Donalda Trumpa dospjela je u javnost kada je objavljen izvadak iz knjige novinara Washington Posta Boba Woodwarda i Roberta Coste.

Milley je općenito potvrdio navode iz knjige da je Peking bio zabrinut da bi predsjednik Trump mogao započeti rat s Kinom, ali odbacuje tvrdnju da su pozivi bili tajni. Po njegovim riječima, ti su pozivi bilo koordinirani s američkom vladom i dodaje da je htio smiriti napetosti i kineskoj strani prenijeti da budu "mirni" i da ih "nitko neće napasti".

- Znam, siguran sam, predsjednik Trump nije namjeravao napasti Kinu i moja je zadana odgovornost da prenosim predsjedničke naredbe i namjere. Moja je poruka bila dosljedna: samo mirno, bez napetosti. Nećemo vas napasti, kazao je Milley na saslušanju pred odborom Senata.

Milley: Nijednom nisam pokušao uzurpirati vlast ili se ubaciti u zapovjedni lanac

Milley je potvrdio obavještajni podatak koji je američke dužnosnike uvjerio da je Kina "zabrinuta da će je SAD napasti". Također je priznao da je 8. siječnja razgovarao s predsjednicom Predstavničkom doma Nancy Pelosi, koja je prema Washington Postu, pitala generala koje su sigurnosne mjere poduzete kako bi se "nestabilnog predsjednika" spriječilo da izvede nuklearni napad.

- On je lud. Znaš da je lud, rekla je Pelosi Milleyu, kako se navodi u knjizi dvojice novinara. 

On joj je, kako tvrdi, odgovorio da su sigurnosne mjere poduzete, ali da "nije kvalificiran procijenjivati mentalno zdravlje predsjednika SAD-a".

- Niti u jednom trenutku nisam pokušao promijeniti ili utjecati na proces, uzurpirati vlast, ili se ubaciti u zapovjedni lanac, rekao je Milley.

Trump je priopćio da nikada nije niti razmišljao o napadu na Kinu te da bi Milley, ako je istina da je zvao Peking, trebao biti smijenjen.

Republikanski senator Marco Rubio je zatražio Milleyevu ostavku, a senator Rand Paul smatra da bi trebao kazneno odgovarati ako su navodi u knjizi točni.

Milley će sutra biti saslušan u Predstavničkom domu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!