Američki general očekuje da će uskoro doći do rata s Kinom

28.01.2023.

18:33

Autor: Hina/HRT/R.S.

Odnos Amerike i Kine

Odnos Amerike i Kine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki general ratnog zrakoplovstva ocijenio je da će SAD u iduće dvije godine zaratiti s Kinom, no Pentagon je priopćio da njegove izjave nisu u skladu s američkim vojnim procjenama.

- Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti, napisao je general Mike Minihan u dopisu časnicima Zapovjedništva za zračnu mobilnost na čijem je čelu.


Zapovjedništvo zračne mobilnosti ima 50.000 pripadnika i gotovo 500 zrakoplova, a odgovorno je za prijevoz i opskrbu gorivom.


Iako njegova procjena nije u skladu s procjenom Pentagona, ona pokazuje da među visokim časnicima američke vojske postoji zabrinutost da bi Kina mogla pokušati preuzeti kontrolu nad Tajvanom, otokom koji Peking smatra svojim teritorijem.


I SAD i Tajvan 2024. očekuju predsjednički izbori, što bi moglo stvoriti priliku da Kina poduzme vojnu akciju, napisao je Minihan.


- Te primjedbe ne odražavaju stajalište ministarstva obrane o Kini, kazao je dužnosnik ministarstva.


Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je početkom mjeseca da pojačane kineske vojne aktivnosti kod Tajvanskog tjesnaca nisu znak skore invazije Pekinga.


Brigadni general ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder komentirao je da je vojno suparništvo s Kinom i dalje jedan od najvećih izazova te da je glavni fokus surađivati sa saveznicima i partnerima kako bi Indopacifik ostao miran, slobodan i otvoren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!