16:36 / 08.09.2020.

Autor: Hina

Američki i europski proizvođači cjepiva obećavaju da će poštivati standarde

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potpisnici izjave su i Johnson & Johnson, Merck & Co, Moderna, Novavax, Sanofi te BioNTech.
Devet vodećih američkih i europskih proizvođača cjepiva obećalo je u utorak da će poštivati znanstvene standarde prilikom razvoja eksperimentalnih cjepiva u globalnoj utrci da se suzbije pandemiju koronavirusa.

- Rusija dovršila ranu fazu ispitivanja drugog potencijalnog cjepiva za covid-19
- Australski CSL: Prve doze cjepiva trebale bi biti na tržištu početkom 2021.

Kompanije, među kojima su Pfizer, GlaxoSmithKline i AstraZeneca, objavile su, kako ističu, povijesno obećanje nakon što se povećala zabrinutost da bi sigurnost i učinkovitost cjepiva mogli pasti u drugi plan u utrci da ga se što brže razvije.

Potpisnici izjave su i Johnson & Johnson, Merck & Co, Moderna, Novavax, Sanofi te BioNTech.

Direktor američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) rekao je prošli mjesec da cjepiva protiv covida-19 možda neće nužno trebati završiti treću fazu kliničkih ispitivanja odnosno masovna ispitivanja kako bi se dokazala njihova sigurnost i učinkovitost ako dužnosnici budu uvjereni da su njihove koristi veće od rizika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je zato na oprez.

- Želimo da se zna da ni u aktualnoj situaciji nismo spremni na kompromise kad je riječ o sigurnosti i učinkovitosti, rekao je supotpisnik izjave Ugur Sahin, glavni direktor Pfizerova njemačkog partnera BioNTecha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!