13:23 / 06.01.2021.

Autor: Hina/Dnevnik/IMS/HRT

Američki Kongres danas treba potvrditi Bidenovu pobjedu

-

-

Foto: - / -

Novi saziv američkog Kongresa, koji se konstituirao u nedjelju u Washingtonu, u srijedu će održati sjednicu na kojoj bi trebao potvrditi rezultate predsjedničkih izbora.
Novi saziv američkog Kongresa, koji se konstituirao u nedjelju u Washingtonu, u srijedu će održati sjednicu na kojoj bi trebao potvrditi rezultate predsjedničkih izbora.

Na zajedničkoj sjednici obaju doma Kongresa, Zastupničkog doma i Senata, trebaju se potvrditi glasovi izbornog kolegija koji je u prosincu demokrata Joea Bidena proglasio pobjednikom američkih predsjedničkih izbora.

Pristaše predsjednika na odlasku Donalda Trumpa počeli su se okupljati u Washingtonu kako bi prosvjedovali protiv potvrde njegovog poraza, a očekuju se i protuprosvjedi. Mobilizirane su stotine pripadnika Nacionalne garde.

Trump, koji i dalje ne priznaje pobjedu izabranog predsjednika Bidena, pojačao je proteklih dana pritisak na stranačke kolege u Kongresu u očajničkom naporu da se na zajedničkoj sjednici Kongresa preokrene izborna pobjeda demokratskog protivnika.

Njegovi pokušaji da u bezbrojnim sudskim postupcima promijeni izborne rezultate završili su neuspjehom, no unatoč tome on i dalje ponavlja teze o masovnim izbornim prijevarama bez ikakvih dokaza.

Ishod ovih izbora odredit će koja stranka imati kontrolu u Gornjem domu američkog Kongresa. Demokrat Raphael Warnock pobjednik je utrke za jedno od tih mjesta i tako je postao prvi afroamerički senator. No još je neizvjesna utrka za drugo mjesto.

- Počašćen sam iskazanim povjerenjem i večeras vam obećavam - u Senatu ću raditi za cijelu Georgiju, bez obzira na to komu ste dali glas u ovom povijesnom trenutku. Washington mora izabrati. Zapravo, svi moramo izabrati. Hoćemo li se nastaviti dijeliti, odvlačiti pozornost i sramotiti jedni druge ili ćemo voljeti svoje susjede kao što volimo sami sebe?, zapitao se Raphael Warnock, demokratski kandidat za Senat.


Ustavna obveza Kongresa da potvrdi rezultate izbornog kolegija, koja je inače formalnost, ove godine se pretvara u pokušaj Trumpu lojalnih republikanaca da ospore Bidenovu pobjedu.

Njihov stav bi mogao zakomplicirati prioritetni zadatak koji si je odredio Joe Biden: "pomiriti" Ameriku prevladavanjem stranačkih razlika.

Skupina od desetak republikanskih senatora predvođena Tedom Cruzom najavila je da će se u Kongresu na sjednici 6. siječnja usprotiviti priznavanju rezultata izbornog kolegija i Bidenovoj pobjedi.

Isto je najavilo i oko 140 republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, što bi značilo da Kongres možda neće isti dan potvrditi rezultate izbora nego dan kasnije jer bi tada morao raspraviti o prigovorima na rezultate izbora u svakoj saveznoj državi koje ti zastupnici ospore.

A oni su najavili da će osporiti rezultate u njih šest u kojima je Trump gubitnik.
Novoizabrani američki predsjednik Biden na dužnost stupa 20. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!