16:59 / 18.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Američki lopovi više ne kradu 'birkinice' ni novčanike, nego francuske buldoge

Američki lopovi više ne kradu 'birkinice' ni novčanike, nego francuske buldoge

Američki lopovi više ne kradu 'birkinice' ni novčanike, nego francuske buldoge

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dvojica lopova koja su brutalno opljačkala 27-godišnju Marieke Bayens, prijeteći joj oružjem na ulici u Kaliforniji, nisu jurili ni za njezinom torbicom ni za njom. Željeli su ljubimca kojega je vodila na uzici - Merlyna, francuskog buldoga.

Riječ je o zanimljivom fenomenu u Americi. Od New Yorka preko Los Angelesa do Miamija i Chicaga, u porastu su krađe pripadnika ove cijenjene pasmine.

Mali su i prijateljski nastrojeni, a i lako ih je primiti u naručje, pa su francuski buldozi postali iznimno popularni, a na crnom se tržištu prodaju za više tisuća dolara.

Istodobno su dodatno privlačni jer ih su na glasu kao "psi koje imaju selebritiji".

Najpoznatija žrtva dosad bila je pjevačica i glumica Lady Gaga. Naoružani lopovi prošle su godine ukrali njezine ljubimce, francuske buldoge Kojija i Gustava, čak su otvorili vatru na Gagina pomoćnika koji ih je šetao. Pritom je ranjen, ali je preživio.

Pjevačica je za nagradu onima koji joj vrate ljubimce ponudila nagradu u iznosu od 500.000 dolara, što je urodilo plodom, a policija je u tom slučaju uhitila pet osoba.

Pa zbog čega su francuski buldozi tako primamljiva meta za lopove?

Dva su ključna razloga: njihova visoka preprodajna vrijednost od 3500 do 5000 dolara ili više, kao i to što su relativno rijetka pasmina, rekla je AFP-u Brandi Hunter Munden, potpredsjednica Američkoga kinološkog saveza.

"Ovo nije pasmina koja ima velika legla... i dugo se čeka da uopće budete u prilici da kupite francuskog buldoga. Porast njihove popularnosti rezultirao je i porastom krađa. No pribjegavanje nasilju nešto je novo i zabrinjavajuće", smatra Munden.

Među brojnim slavnim osobama - glumcima, sportašima, glazbenicima, modelima i influencerima koje imaju francuskog buldoga su Reese Witherspoon, Hugh Jackman, Chrissy Teigen, Leonardo DiCaprio, Madonna, Snoop Dogg, Michael Phelps i Hilary Duff.

Stoga ne čudi što je upravo Hollywood postao meka krađa francuskih buldoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!