Američki ministar obrane očekuje da će Švedska 'uskoro' biti u NATO-u

21.04.2023.

21:52

Autor: V.K./HRT/Hina

Švedska uskoro u NATO-u

Švedska uskoro u NATO-u

Foto: - / Shutterstock

Američki ministar obrane Llyod Austin ponovio je u petak na sastanku zapadnih saveznika u Njemačkoj kako očekuje da će se Švedska ubrzo pridružiti NATO savezu.

- Istaknuo bih da je Finska, koja je dugo sudjelovala u ovoj kontaktnoj skupini, danas ovdje kao nova saveznica NATO-a. Očekujem da će Švedska uskoro biti sljedeća, rekao je Austin u petak, govoreći na sastanku s ključnim zapadnim saveznicima u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Sjedinjene Države, unatoč određenim prepirkama glede švedskog članstva u savezu, i dalje pretpostavljaju da će skandinavska država biti primljena u obrambeni savez prije NATO-ovog samita u litavskom glavnom gradu Vilniusu ovog ljeta.

Austin je to jasno rekao u svojim izjavama u srijedu u švedskoj pomorskoj bazi Muskö.

Svom švedskom kolegi Plu Jonsonu je rekao da je Finska nedavno primljena kao 31. članica NATO-a, dodavši da se nada da će Švedska uskoro postati 32.

- Veselimo se nastavku zagovaranja vašeg brzog primanja u NATO i dalje ćemo se truditi kako bismo to postigli prije ljeta. Mislim da je to veoma, veoma važno, kazao je Austin.

- Vi ste odlični partneri. Veselimo se tome da ćemo vas, veoma skoro, moći zvati saveznicima, dodao je.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvom u NATO-u u svibnju prošle godine zajedno s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je službeno postala članicom saveza 4. travnja pošto su na to pristale sve države članice, no Švedska još uvijek čeka na ratifikaciju Turske i Mađarske.

Njemački kancelar Olaf Scholz je također nedavno rekao da njegova vlada i dalje drži da će se Švedska pridružiti savezu do samita u Litvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!