Sjeverni tok sabotirala proukrajinska skupina, sugeriraju američki podaci

07.03.2023.

19:24

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Eksplozija na plinovodu Sjeverni tok

Eksplozija na plinovodu Sjeverni tok

Foto: - / Shutterstock

Novi obavještajni podaci koje su pregledali američki dužnosnici sugeriraju da je prošlogodišnji napad na plinovod Sjeverni tok izvela proukrajinska skupina, objavio je list The New York Times.

Nema dokaza da su u operaciju bili uključeni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili najviši ukrajinski dužnosnici, niti da su počinitelji djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske vlade, objavio je The New York Times pozivajući se na američke dužnosnike.


Agencija Reuters nije mogala neovisno provjeriti izvješće, a američki dužnosnici nisu bili dostupni za komentar. Predstavnici Kijeva i Moskve također nisu bili dostupni.


SAD i NATO napade na plinovod u rujnu 2022. nazvali su činom sabotaže, a Moskva je optužila Zapad i pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da provede neovisnu istragu.


U obavještajnom izvješću sugerira se da se oni koji su izveli napad protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu no ne precizira se tko su članovi skupine, niti tko je napad naredio ili platio operaciju, piše NYT.


- Američki dužnosnici odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, kako se do njih došlo niti bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da o tome nema čvrstih zaključaka, piše list.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!