12:26 / 11.10.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Američki par pokušao prodati nuklearne tajne u sendviču

ilustracija

ilustracija

Foto: Recklessstudios / Pixabay

Američki nuklearni inženjer Jonathan Toebbe, koji je imao pristup povjerljivim nuklearnim tajnama, i njegova supruga, učiteljica Diana uhićeni su jučer u Zapadnoj Virginiji nakon što su pokušali prodati informacije o dizajnu nuklearnih podmornica i brodova "osobi za koju su vjerovali da je predstavnik strane sile, no radilo se o agentu FBI-a", objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Jednogodišnja operacija agenata FBI-a urodila je plodom kad je ovaj par iz savezne države Maryland uhićen i optužen za pokušaj prodaje nuklearnih tajni drugoj zemlji u zamjenu za kriptovalutu.

Toebbe (42) je navodno imao pristup osjetljivim vojnim tajnama koje su se odnosile na nuklearni dizajn oružja i opreme, "operativne parametre i karakteristike performansi reaktora nuklearnih nosača". Nuklearni inženjer je tajne o nuklearnim podmornicama čuvao na plavoj, memorijskoj kartici koju je sakrio u sendvič s maslacem od kikirikija, a pokušao ju je prodati "kupcu" za kojega se kasnije ustanovilo da je FBI-ev agent.

- U jednoj polovici sendviča bila je plastična vrećica sa SD memorijskom karticom - rekli su iz FBI-a, dodajući da je za vrijeme primopredaje njegova 45-godišnja supruga 'čuvala stražu'.

Ministarstvo pravosuđa je objavilo da je istraga počela još u travnju 2020. kada je Toebbe dužnosniku FBI-ja, vjerujući da je riječ o predstavniku strane vlade, poslao mail s povjerljivim dokumentima i naputcima o korištenju šifriranih podataka te ponudu za kupnju dodatnih informacija, vjerujući da je riječ o osobi koja predstavlja jednu stranu vladu.

Nakon nekoliko mjeseci, optuženi se par navodno dogovorio za razmjenu tajnih podataka u zamjenu za oko 100.000 dolara u kriptovaluti. U lipnju 2021. Jonathan i Diana Toebbe otputovali su u Zapadnu Virginiju da bi dostavili podatke.

- Molim vas da proslijedite ovo pismo svojoj vojno-obavještajnoj agenciji. Vjerujem da će informacije koristiti vašoj zemlji. Ovo nije prijevara - navodno je stajalo u njihovu pismu 'strancima'.

Nakon što su utvrdili autentičnost paketa, FBI-evi agenti hinili su da su strani špijuni te su započeli komunikaciju e-mailom s Toebbejem.

Toebbe je u kolovozu 'svojoj vezi' predao još tajnih podataka, ovaj put skrivenih u paketu s gumama za žvakanje. Par je već pripremio putovnice i novce za bijeg u drugu zemlju, no prije nego što su uspjeli pobjeći, agenti FBI-a su ih uhitili tijekom pokušaja treće primopredaje. Par će se 12. listopada pojaviti pred saveznim sudom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!