Američki razarač ilegalno ušao u vode Južnoga kineskog mora?

23.03.2023.

09:11

Autor: HRT/D.M./Hina

Vojni brodovi, ilustracija

Vojni brodovi, ilustracija

Foto: MARCOM / NATO

Kineska vojska priopćila je u četvrtak da je uočila i ispratila američki razarač koji je ilegalno ušao u vode oko otočja Paracel u Južnome kineskom moru. U priopćenju vojska kaže da je razarač s navođenim projektilima USS Milius upao u kineske teritorijalne vode narušavajući mir i stabilnost na prometnom plovnom putu.

- Naše snage bit će na visokom stupnju pripravnosti sve vrijeme i poduzet ćemo sve mjere potrebne za odlučnu zaštitu svojeg suvereniteta i sigurnosti te stabilnosti u Južnome kineskom moru, rekao je Tian Junli, glasnogovornik kineskoga južnog zapovjedništva.

Američka mornarica u četvrtak je osporila priopćenje kineske vojske rekavši da je razarač izvodio "rutinske operacije" u Južnome kineskom moru te da nije otjeran. Sjedinjene Države nastavit će letjeti, ploviti i djelovati gdje god to dopuštaju međunarodni zakoni, navodi se u priopćenju Sedme flote američke mornarice.

Napetosti između SAD-a i Kine porasle su u tom području. Sjedinjene Države podupiru saveze u azijsko-pacifičkom području nastojeći se suprotstaviti kineskoj asertivnosti u Južnome kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu dok Peking nastoji napredovati u svojim teritorijalnim težnjama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!