07:01 / 19.12.2020.

Autor: V.G./Hina

Američki regulator odobrio Modernino cjepivo protiv COVID-a

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo

Foto: - / REUTERS

Riječ je o drugom odobrenom cjepivu nakon Pfizer/BioNTechova cjepiva prošlog petka.
Modernino cjepivo protiv COVID-a u petak je postalo drugo koje je dobilo odobrenje za hitnu uporabu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

FDA je najavio odobrenje dan nakon što je stručno povjerenstvo odobrilo njegovo korištenje.

Odluka FDA temelji se na rezultatima kasne faze studije na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je cjepivo gotovo 95 posto učinkovito u prevenciji koronavirusa. Cjepivo je imalo relativno male nuspojave, uključujući bol oko mjesta uboda i oticanje.

Riječ je o drugom odobrenom cjepivu nakon Pfizer/BioNTechova cjepiva prošlog petka.

- S obzirom na to da su sada dostupna dva cjepiva za prevenciju bolesti COVID-19, FDA je poduzeo još jedan presudan korak u borbi protiv te globalne pandemije koja svakodnevno uzrokuje velik broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, izjavio je povjerenik FDA Stephen M. Hahn.
Očekuje se da će se Modernino cjepivo koristiti na teže dostupnim mjestima, poput ruralnih bolnica. Najprije će biti cijepljene osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

Baš kao i Pfizerovo, i Modernino cjepivo davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana. Jedna od glavnih razlika između njih je u tome što se Modernino cjepivo može skladištiti na -20 stupnjeva, dok se Pfizerovo treba skladištiti i držati na -75 Celzijevih stupnjeva, što njegov transport čini vrlo kompliciranim.

Moderna ima ugovore s američkom vladom prema kojima ove godine treba osigurati 20 milijuna doza i ukupno 200 milijuna doza do kraja lipnja 2021. godine. Biotehnološka tvrtka dogovarala je s američkom vladom pripremu za distribuciju 5,9 milijuna cjepiva već ovog vikenda.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je pozdravio autorizaciju cjepiva.

- Čestitam, Modernino cjepivo je sada dostupno, napisao je.

- Pred nama su svjetliji dan, ustvrdio je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, koji planira cijepljenje u ponedjeljak.

Više od 307.000 ljudi umrlo je od COVID-a u Sjedinjenim Državama, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!