Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji

08.12.2021.

07:37

Autor: HRT/Hina/D.D.

Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji

Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 milijuna dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.

Rezoluciju koju su predstavili republikanci Rand Paul i Mike Lee te demokrat Bernie Sanders odbacilo je 67, a prihvatilo 30 senatora.


Iako dio zastupnika smatra Saudijsku Arabiju važnim partnerom na Bliskom istoku, članovi Kongresa kritizirali su tu autoritarnu kraljevinu zbog djelovanja u ratu u Jemenu, sukobu koji se smatra jednim od najvećih humanitarnih katastrofa na svijetu. 


Izvoz dodatnih raketa Saudijskoj Arabiji samo će nastaviti ovaj sukob i dodatno doliti ulje na vatru, rekao je Sanders u govoru kojim je tražio podršku za rezoluciju. 


SAD će Saudijskoj Arabiji prodati 280 raketa zrak-zrak koje proizvodi Raytheon Technologies. Vlada američkog predsjednika Joea Bidena ranije u utorak je objavila da se strogo protivi rezoluciji, prenosi Reuters. 


Njeno usvajanje potkopalo bi predanost predsjednika pomoći obrani našeg partnera u vrijeme sve učestalijih napada dronovima i raketama na civile u Saudijskoj Arabiji, priopćeno je iz Bijele kuće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!