21:35 / 07.04.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Američki Senat potvrdio Jackson za prvu crnkinju u Vrhovnom sudu

Prva crna sutkinja u povijesti Vrhovnog suda SAD

Prva crna sutkinja u povijesti Vrhovnog suda SAD

Foto: Sarah Silbiger / REUTERS

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Ketanji Brown Jackson kao prvu crnu sutkinju u povijesti Vrhovnog suda. 

Jackson je nominirao američki predsjednik Joe Biden. Za nju je glasalo 53 zastupnika, a 47 ih je bilo protiv. Troje republikanaca - Susan Collins, Lisa Murkowski i Mitt Romney pridružili su se Bidenovim demokratima i podržali Jackson.

Za potvrdu njezinu nominacije bila je potrebna obična većina.

Jackson dolazi na mjesto 83-godišnjeg Stephena Breyera u liberalni blok suda sa sve asertivnijom konzervativnom većinom 6-3.

Breyer bi trebao služiti do isteka aktualnog sudskog mandata, koji obično završava krajem lipnja, a Jackson će nakon toga službeno prisegnuti.

Jackson (51) je na početku svoje karijere radila kao službenica za suca Breyera.

Od 115 sudaca u Vrhovnom sudu od osnivanja 1789., samo dvojica su bili crnci - Clarence Thomas koji je imenovan 1991. i još je u službi te Thurgood Marshall koji je otišao u mirovinu 1991., a umro 1993.

Sutkinja Sonia Sotomayor jedina je osoba latinoameričkog podrijetla u sudu.

Jackson je postala šesta žena u Vrhovnom sudu i pridružit će se aktualnim sutkinjama Amy Coney Barrett, Eleni Kagan i Soniji Sotomayor te umirovljenoj Sandri Day O'Connor i pokojnoj Ruth Bader Ginsburg.

Predsjedničke nominacije za Vrhovni sud postale su žarište u američkoj politici.

Sud ima snažan utjecaj u oblikovanju američke politike u vrućim pitanjima poput pobačaja, oružja, zakona o glasačkim pravima, LGBT prava, vjerskih sloboda, smrtne kazne.

Prije nego što se Jackson pridruži kolegama, Vrhovni sud trebao bi donijeti odluku u velikim slučajevima, uključujući onaj koji bi mogao poništiti značajnu presudu iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji i drugi koji bi mogao proširiti prava na oružje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!