11:57 / 05.12.2018.

Autor: M.M./Hina/HRT

Američki senatori: Nema nikakve sumnje da je saudijski princ naredio Khashoggijevo ubojstvo

-

-

Foto: - / -

Dvojica američkih republikanskih senatora, nakon što su informirani o zaključcima CIA-e, rekli su da nema nikakve sumnje da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubojstvo novinara Khashoggija.
Dvojica američkih republikanskih senatora, nakon što su informirani o zaključcima CIA-e, rekli su da nema nikakve sumnje da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Khashoggi umro u konzulatu; Trump podupro Rijad
Šprice i elektrošokeri u prtljazi tima koji je poslan da ubije Khashoggija

Sa sastanka odbora za vanjske poslove s direktoricom CIA-e Ginom Haspel koja je senatorima podnijela izvještaj tajnih službi o ubojstvu saudijskog novinara, zastupnici, demokratski i republikanski, izašli su potreseni.

Nimalo ne sumnjam da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubojstvo, nadzirao njegovo izvršenje, znao točno što se događa te sve unaprijed isplanirao. Da se nađe pred američkom porotom, za 30 minuta bio bi proglašen krivim. On je doslovno bio glava operacije, rekao je Bob Corker, republikanski senator.

"Mislim da je on sudjelovao u Khashoggijevu ubojstvu na najvišoj mogućoj razini", dodao je senator Lindsey Graham, koji ističe da će odsad drukčije gledati na saudijsku kraljevinu, da će se protiviti prodaji oružja toj zemlji, ali i načinu ratovanja u Jemenu, koje se pod saudijskim zapovjedništvom vodi brutalnim metodama i ugrožava milijune civila. 

To stajalište izravno proturječi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je izjavio da obavještajna služba nije našla apsolutno nikakav siguran dokaz.

Unatoč svim demokratskim deficitima, Saudijska Arabija desetljećima je ključni saveznik SAD-a na Bliskom istoku, pogotovo u suzbijanju Irana.
Nakon američkog uvođenja sankcija na iransku naftu ove jeseni, saudijska monarhija ima velike ucjenjivačke potencijale. Povećanjem ili pak smanjenjem proizvodnje, utječe na svjetske cijene. Zahladi li odnose sa SAD-om, Rijad bi se mogao prikloniti Moskvi. Znakovit je bio sastanak čelnika G-20 u Beču. Dok su zapadni lideri mahom zazirali od princa, Vladimiru Putinu ozbiljne optužbe nisu bile razlog da ugrozi prijateljstvo u razvoju. 

Khashoggi, kolumnist Washington Posta koji je kritizirao saudijsku vladu i njezina de facto čelnika, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!