Američki senatori upozoravaju Kinu kako bi nasilno gušenje prosvjeda narušilo odnose

02.12.2022.

07:16

Autor: Hina/HRT/V.G.

Američki senatori upozorili Kinu

Američki senatori upozorili Kinu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dvostranačka skupina od više od 40 američkih senatora upozorila je u četvrtak Kinu kako bi bilo kakvo nasilno gušenje tamošnjih prosvjeda nanijelo iznimnu štetu američko-kineskim odnosima.


Četrdeset i dva senatora, predvođena demokratima Danom Sullivanom i Jeffom Merkleyem te republikancima Mitchom McConnellom i Toddom Youngom, u pismu veleposlaniku Kine u Washingtonu Qin Gangu, rekli su da vrlo pažljivo prate prosvjede u Kini.

- Također pomno pratimo reakciju Komunističke partije Kine (KPK) na njih, navodi se u pismu senatora.

U pismu je istaknuto nasilno gušenje studentskih prosvjednika u Pekingu 1989. godine za koje su rekli da je ubilo stotine, ako ne i tisuće ljudi.

- Najoštrije upozoravamo KPK da više ne poduzima nasilno gušenje miroljubivih kineskih prosvjednika koji jednostavno žele više slobode. Ako se to dogodi, vjerujemo da će biti ozbiljnih posljedica za odnose SAD-a i Kine, uzrokujući im iznimnu štetu, stoji u pismu.

Kinu su posljednjih dana potresli rasprostranjeni prosvjedi protiv najstrožih karantenskih protokola za covid-19 na svijetu, što predstavlja javni prkos bez presedana otkako je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast 2012.

Prije tri desetljeća, nakon gušenja prosvjeda na Trgu Tiananmen, Sjedinjene Države i mnoge zapadne vlade uvele su sankcije protiv Kine zbog ubojstava.

Prošle su godine Sjedinjene Države, Europska unija, Britanija i Kanada uvele sankcije kineskim dužnosnicima zbog navodnog kršenja ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang, što je Washington nazvao "genocidom" nad manjinskim muslimanima.

U ponedjeljak je Bijela kuća rekla kako podupire pravo ljudi na miran prosvjed u Kini, ali nije kritizirala Peking.

Oprezna reakcija demokratske administracije izazvala je kritike republikanaca, ali neki su analitičari ocijenili kako je to bio ispravan pristup s obzirom na nestabilne odnose SAD-a i Kine, ali i zbog kineskog narativa koji optužuje "strane sile" da stoje iza konflikta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!