07:28 / 22.11.2020.

Autor: B.A./Hina

Američki sud odbacio Trumpovu tužbu o glasovanju poštom u Pennsylvaniji

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Presuda koju je izrekao sudac Matthew Brann najnoviji je udarac Trumpovim naporima da ospori izbore održane 3. studenog.
Federalni sud odbacio je u subotu tužbu koju je pokrenuo tim predsjednika Donalda Trumpa kojom se nastojalo poništiti milijune glasova pristiglih poštom na predsjedničkim izborima u Pennsylvaniji.

➡️ Bidenu nakon prisege kontrola nad predsjedničkim Twitter-računom

Presuda koju je izrekao sudac Matthew Brann, republikanac kojeg je za tu funkciju predložio bivši predsjednik Barack Obama, najnoviji je udarac Trumpovim naporima da ospori izbore održane 3. studenog, koje je izgubio od demokratskoga kandidata Joea Bidena.

Brann je slučaj opisao kao "nategnute argumente bez osnova i spekulativne optužbe" ocjenjujući da su pravne tvrdnje "frankenštajnsko čudovište".

- Za nadati se je da će sudovi i zakonodavci imati... HRABROSTI učiniti ono što treba za očuvanje integriteta naših izbora i samih Sjedinjenih Američkih Država, tvitao je Trump nakon odluke suca Branna.

Trump suočen s novim pritiscima da prizna poraz

Nakon novog sudskog poraza u Trump je suočen je sa sve većim pritiskom republikanaca da odustane od daljnjih pokušaja preokretanja rezultata izbora.

Da bi imao ikakve izglede da ostane u Bijeloj kući Trump mora poništiti Bidenovu prednost od 81.000 glasova u Pennsylvaniji. Ta bi država u ponedjeljak trebala početi postupak potvrde rezultata izbora.

Trumpov odvjetnički tim najavio je da će na odluku suca Branna odmah podnijeti žalbu okružnom sudu u Philadelphiji na kojemu su uglavnom suci koje su nominirali republikanski predsjednici, no suprotna strana poručila je kako mu je isteklo vrijeme.

- Ovo bi trebao biti čavao u lijes svakog daljnjeg pokušaja predsjednika Trumpa da koristi savezne sudove radi promjene ishoda izbora 2020., kazala je Kristen Clarke, predsjednica Udruženja pravnika za građanska prava.

Republikanski senator Pat Toomey nakon Brannove presude poručio je da ona isključuje svaku mogućnost pravne pobjede Trumpova tima u Pennsylvaniji i pozvao je Trumpa da prizna poraz.

Članica republikanskog vodstva u Zastupničkom domu zastupnica Liz Cheney pozvala je Trumpa da poštuje "svetost izbornog postupka" ako ne uspije na sudu.

U subotu se Trumpovim pokušajima pridružio republikanski zastupnik iz Pennsylvanije Mike Kelly tražeći od suda da poništi najmanje 2,6 milijuna glasova u toj saveznoj državi odnosno sve poštom pristigle glasačke listiće tvrdeći da je zakon o poštanskom glasanju koji je godinu ranije donio zastupnički dom Pennsylvanije s republikanskom većinom - neustavan. Stoga je od suda tražio poništavanje svih poštanskih glasova ili alternativno poništavanje svih glasova u toj saveznoj državi te da naloži intervenciju zastupnika u izbor pobjednika u toj saveznoj državi.

Pravni stručnjaci ocijenili su malo vjerojatnim da bi sud poništio tako veliki broj glasova.

Biden je osvojio šest milijuna glasova više od Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 3. studenoga i ima više elektorskih glasova 306 prema Trumpovih 232 pa bi izborni kolegij u prosincu trebao potvrditi njegovu pobjedu.

Ponovno brojanje glasova u Georgiji, jednoj od nekoliko presudnih država, potvrdilo je da je Biden pobijedio. Nakon toga Trumpov tim najavio je da će tražiti ponovno brojanje glasova na što po zakonu ima pravo jer je razlika između dva kandidata manja od 0,5 posto.

Guverner te države Brian Kemp i državni tajnik Brad Raffensperger, obojica republikanci, u petak su potvrdili rezultate izbora na kojima je Biden pobijedio s razlikom od 12.000 glasova.

U Wisconsinu dužnosnici zaduženi za izbore kritiziraju Trumpove dobrovoljce zbog sporog brojanja glasova na djelomičnom ponovnom prebrojavanju. U toj saveznoj državi ne očekuje se da će ponovno brojanje ugroziti Bidenovu pobjedu.

Uz neuspjehe na sudovima i ponovnim brojanjima glasova Trump se okrenuo novoj strategiji pritisaka na republikanske zastupnike u parlamentima pojedinih saveznih država da odbace rezultate izbora i proglase ga pobjednikom.

Trump je u petak pozvao dvojicu vodećih republikanaca iz zastupničkog doma Michigana u Bijelu kuću i oni su nakon susreta objavili da nisu vidjeli nikakvih dokaza zbog kojih bi morali intervenirati u rezultate izbora u toj saveznoj državi, jednoj od šest presudnih. Biden u Michiganu vodi ispred Trumpa za 154.000 glasova.

Dužnosnici izbornih povjerenstava širom zemlje potvrdili su da nema nikakvih dokaza raširenih izbornih prijevara, kako to tvrde Trump i njegov tim, te da su uočene pogreške kakvih ima na svim izborima a koje ne utječu na rezultate izbora.

Prema istraživanjima javnog mišljenja polovica republikanaca vjeruje da je Trumpu ukradena pobjeda na američkim predsjedničkim izborima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!