20:17 / 16.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Američki sudac privremeno vratio akreditaciju za Bijelu kuću novinaru CNN-a

-

-

Foto: - / -

Okružni sudac Timothy Kelly naredio je Bijeloj kući da vrati novinarsku akreditaciju Acosti, dok se ne odluči o tužbi CNN-a.
Američki sudac Timothy Kelly privremeno je vratio akreditaciju za Bijelu kuću novinaru CNN-a Jimu Acosti, nakon što je predsjednik Donald Trump, poslije rasprave na novinskoj konferenciji, Acosti zabranio pristup Bijeloj kući rekavši kako bi trebalo ograničiti propusnice za novinare.

Sudac je naredio Bijeloj kući da vrati novinarsku akreditaciju Acosti, dok se ne odluči o tužbi koju je CNN podignuo protiv Bijele kuće, zbog ukidanja akreditacije.

CNN je rekao u izjavi kako se "raduje potpunom rješenju u narednim danima" te je zahvalio "svima koji su podržali, ne samo CNN, već slobodno, snažno i neovisno američko novinarstvo".

Sudac Kelly u odluci se nije bavio meritumom tužbe u kojoj se navodi da je povrijeđen prvi ustavni amandman koji garantira zaštitu slobode govora i novinarstva, već se usredotočio na to je li osigurano pravedno postupanje tijekom oduzimanja akreditacije.

Bijela je kuća prošli tjedan ukinula akreditaciju Acosti, za vrijeme eskalacije Trumpovih napada na medije, koje je prozvao "neprijateljem naroda".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!