Američki veleposlanik: Političari u BiH građanima donose samo razočarenja

02.11.2022.

12:24

Autor: HRT/V.G./Hina

Sjednica Predsjedništva BiH/Arhiva

Sjednica Predsjedništva BiH/Arhiva

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Političari u BiH do sada su bili samo razočarenje za građane te zemlje i krajnje je vrijeme da oni promijene svoje ponašanje i pokažu odgovornost prema biračima, poručio je u srijedu američki veleposlanik u BiH Michael Murphy.


Komentirajući stanje u BiH kao i ishod posljednjih izbora koji su u toj zemlji održani 2. listopada veleposlanik Murphy je na blogu veleposlanstva ocijenio kako je došlo vrijeme za uspostavu odgovorne vlasti koja će raditi u interesu građana i provoditi reforme, a na Tužiteljstvu BiH ostaje zadaća istražiti tvrdnje o krađama i nepravilnostima u izbornom procesu.

Napisao je kako SAD ostaju spremne pomoći BiH, ali da ne mogu raditi posao koji pripada domaćim političarima.

Vlast u odlasku, koja je upravljala zemljom u protekle četiri godine, opisao je kao "jednu od najneproduktivnijih u povijesti BiH" ističući kako je ona predstavljala samo još jedno u nizu razočarenja za građane. Dodao je kako je to samo logični slijed stanja u kojemu su političari u BiH 27 godina od okončanja rata iznevjerili sva obećanja dana građanima i umjesto napretka samo poništavali uspjehe koje je zemlja od tada ostvarila.

Krivac za to, kako je istaknuo Murphy, unatoč svim manjkavostima ne može biti samo Daytonski sporazum jer u njemu ne postoji ništa što od političkih lidera traži da kradu, ometaju, odbijaju kompromis, koriste zapaljiv govor ili napadaju sam ustavni temelj zemlje, što je očevidno bio izbor većine njih.

Kritike partnerima u Federaciji, oštar prijekor Dodiku

Američki je veleposlanik kritizirao partnere u Federaciji BiH koji su dopustili da taj entitet četiri godine bude bez legitimne vlade, a oštar prijekor uputio je lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, kojega je optužio za "sve drskije napade" na stabilnost BiH.

- Umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju Dodik je odabrao napasti dejtonski poredak i podrivati državne institucije, napisao je Murphy.

Američki je veleposlanik otvoreno podržao visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu odluku da nametne izmjene ustava Federacije BiH i izbornog zakona istaknuvši kako je time osigurano bolje funkcioniranje entiteta i otklonjena mogućnost blokada.

Istaknuo je kako je Schmidt bio prisiljen djelovati kada su to već izbjegli domaći političari, kojima je predbacio da se već dvadeset godina bave "političkim poziranjem" umjesto pronalaženjem mogućih rješenja za probleme koje BiH ima.

- Nastavit ćemo inzistirati na odgovornosti onih koju su na vlasti u BiH. Pojedinci koji poduzimaju aktivnosti protiv Daytona, podrivaju demokraciju u BiH ili koji provode koruptivne aktivnosti, od političara do tužitelja, i dalje će se suočavati sa sankcijama, pojasnio je veleposlanik Murphy najavljujući buduće korake SAD u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!