11:29 / 20.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Američki veleposlanik u BiH: Prijetnje Moskve Sarajevu su neprihvatljive

Eric Nelson

Eric Nelson

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson oštro je kritizirao pokušaje Rusije da zaustavi približavanje BiH članstvu u NATO-u opisujući ih kao "neprihvatljivu prijetnju", a istodobno je osudio ponašanje i izjave Milorada Dodika kojima on dovodi u pitanje opstanak BiH kao države.

Nakon što je veleposlanstvo Rusije u Sarajevu ranije ovog tjedna posebnom izjavom upozorilo kako bi ulazak BiH u NATO predstavljao čin neprijateljstva prema Moskvi koji bi imao odgovarajuće posljedice, američki je veleposlanik u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" od subote kazao kako je duboko "iznenađen i uznemiren" takvim istupom ruske diplomacije, posebice zato što sadržava izravnu prijetnju jednoj suverenoj zemlji.

- Izjava koju je rusko veleposlanstvo dalo je neprihvatljiva. To je prijetnja, kazao je Nelson usporedivši rusku izjavu s "mahanjem šakama".

Istaknuo je kako SAD, za razliku od Rusije, to ne čini, nego pruža ruku suradnje poštujući potrebu uspostave konsenzusa unutar BiH o svim važim pitanjima.

Veleposlanstvo Rusije u BiH 18. ožujka objavilo je izjavu u kojoj je iznesen niz osuda na račun NATO-a koji je optužen da širi "nestabilnost, ekstremizam i kaos" uz poruku kako će u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a Rusija "morati reagirati na ovaj neprijateljski korak".

Tu su izjavu odmah osudili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te ministrica vanjskih poslova Bisera Turković kao i političke stranke čije je sjedište u Sarajevu. Miješanje u unutarnje poslove BiH smatraju neprihvatljivim.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik ta su reagiranja ocijenili kao "istupe prozapadnih eksponenata".

Sam Dodik koji je otvoreni protivnik suradnje s NATO-om, do subote se nije izravno očitovao o novom prijeporu, no veleposlanik Nelson je konstatirao kako su neprihvatljivi njegovi istupi u kojima on uporno zagovara otcjepljenje Republike Srpske od BiH.

Podsjetio je kako je Dodik to nedavno ponovno učinio, i to s govornice parlamenta RS u Banjoj Luci kada je najavio kako će za godinu ili dvije osobno pozvati na organiziranje referenduma o izdvajanju RS iz BiH ako se uskoro ne bi prihvatili njegovi zahtjevi za povratak na "izvorni Dayton". To je njegova interpretacija politike u kojoj bi BiH funkcionirala kao simbolična "državna zajednica", a sva stvarna vlast bila bi u rukama entiteta.

- Njegove (Dodikove) izjave su neprihvatljive. On opet spominje odvajanje. To nije put napretka. Mi snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH i podupiremo ambicije ove zemlje za članstvo u EU-u, kazao je Nelson.

Istaknuo je i kako je odnos SAD-a prema BiH konstantan bez obzira na to tko je u Bijeloj kući jer postoji jasna potpora Dejtonskom sporazumu odnosno BiH kao zemlji s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a iskustvo predsjednika Joea Bidena o stanju na zapadnom Balkanu to može samo ojačati.

Komentirajući svoje osobno posredovanje u pregovorima o izmjenama izbornog zakona između čelnika HDZ BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, Nelson je kazao kako pokušava ohrabriti političke čelnike da se uspostavi posebna radna skupina na razini državnih tijela vlasti koja bi bila institucionalni okvir za izborne reforme.

Objasnio je kako SAD zagovara da o izmjenama izbornog zakona zajednički odlučuju predstavnici parlamenta, ali i Vijeća ministara BiH te Središnjeg izbornog povjerenstva (BiH) unatoč činjenici da u HDZ-u osporavaju legitimitet tog tijela.

Američki veleposlanik je kazao da je uvjeren da se zajedničkom radnom skupinom do kraja ove godine može postići rješenje za nova izborna pravila prema kojima bi se  2022. proveli opći izbori u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!