10:26 / 27.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Američki vojnici u Siriji ozlijeđeni u sudaru s ruskim vojnim vozilom

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Američki vojnici u Siriji zadobili su ozljede ovaj tjedan kada je na njihovo vozilo naletjelo vozilo ruske vojne patrole.
Američki vojnici u Siriji zadobili su ozljede ovaj tjedan kada je na njihovo vozilo naletjelo vozilo ruske vojne patrole, objavili su američki dužnosnici u srijedu, a Washington je osudio incident kao povredu sigurnosnih protokola dogovorenih s Moskvom.

Dvojica dužnosnika, koja su htjela ostati anonimna, rekla su da je nekoliko američkih vojnika imalo simptome potresa mozga nakon incidenta.

Iako interakcije američkih i ruskih snaga nisu rijetke, incident predstavlja rizik za vojnike obje zemlje koji djeluju u neposrednoj blizini na sjeveru Sirije i potencijalnu naglu eskalaciju napetosti.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, John Ullyot, rekao je da se incident dogodio u utorak u blizini Derika na sjeveroistoku Sirije.

- Kako bi se smirila situacija, koalicijska patrola napustila je područje, rekao je. - Koalicija i SAD ne traže eskalaciju ni s jednim nacionalnim vojnim snagama, ali će američke snage uvijek zadržati inherentno pravo i obvezu obrane od neprijateljskih aktivnosti, dodao je Ullyot.

U videima na društvenim mrežama vidi se kako ruska vojna vozila, uz potporu par helikoptera, voze opasno blizu američkih oklopnih vozila. Nije poznat izvor videa.

Moskva je u četvrtak optužila američku vojsku za pokušaj ometanja ruske patrole u Siriji nakon što je Washington izvijestio o ozljedama svojih vojnika.

Šef glavnog stožera ruske vojske Valery Gerasimov rekao je svom američkom kolegi u telefonskom pozivu da je Rusija upozorila međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om u Siriji na kretanja ruske patrole, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!