Američki Vrhovni sud odlučit će o frazi 'Trump premali'

06.06.2023.

11:17

Autor: M.M./HRT/Hina

Marco Rubio i Donald Trump

Marco Rubio i Donald Trump

Foto: Chris Keane / Reuters

Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je pristao razmotriti tužbu za autorska prava zbog fraze "Trump premali" korištene za ismijavanje bivšeg predsjednika.

Slučaj proizlazi iz pokušaja kalifornijskog odvjetnika Stevea Elstera da zaštiti seksualno sugestivnu frazu i otisne je na majice.

Elsterov zahtjev da registrira "Trump premali" odbio je Američki ured za patente i žigove jer nije imao pisani pristanak Donalda Trumpa za korištenje njegova imena.

Savezni prizivni sud nije se složio s tim, presuđujući da je to kršenje Elsterova prava na slobodu govora koje jamči prvi mandman američkog ustava.

Pomalo ironično, upravo se administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena, u ime Ureda za patente i žigove SAD-a, žalila Vrhovnom sudu.

Elsterov odvjetnik je ukratko rekao da je izraz "politički komentar" i iako uključuje dvostruki smisao, njegova je svrha prenijeti gledište njegova klijenta o "malenosti sveukupnog pristupa Donalda Trumpa upravljanju kao predsjednika Sjedinjenih Država".

Fraza "Trump premali" proizašla je iz republikanskih predsjedničkih predizbora 2016. tijekom kojih je senator Marco Rubio s Floride rekao da Trump ima "male ruke" i "znate što kažu o muškarcima s malim rukama".

Trump, koji je Rubija tijekom kampanje često nazivao "malim Marcom", rekao je: "Mislio je na moje ruke. Ako su male, nešto drugo mora biti malo. Jamčim vam da nema problema", rekao je Trump u jednoj od bahatijih razmjena u kampanji 2016.

Vrhovni sud će raspravljati o predmetu tijekom postupka koji počinje u listopadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!