12:51 / 21.04.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Američki zapad silno želi raditi

fOTO: REUTERS/Seth Herald

fOTO: REUTERS/Seth Herald

Foto: - / REUTERS

Pandemija izazvana koronavirusom srušila je cijenu nafte. Barel sirove nafte jučer je prvi put u povijesti stajao manje od nula dolara - minus 37 dolara.
Pandemija izazvana koronavirusom srušila je cijenu nafte. Barel sirove nafte jučer je prvi put u povijesti stajao manje od nula dolara - minus 37 dolara.

Cijena barela američke nafte najniža je u povijesti. Zbog pada potražnje američki proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju nemaju kamo skladištiti.

Istodobno, nafta drugih proizvođača na tankerima čeka povećanje cijena. Njihovu padu pridonijela je blokada određenih sektora gospodarstva zbog pandemije izazvane koronavirusom te cjenovni rat Saudijske Arabije i Rusije.

- Problem je što nitko ne vozi automobile u svijetu, zapravo u 184 države. Tvornice i tvrtke su zatvorene, govori Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog zdravstvene i gospodarske krize koja je zbog pandemije pogodila Sjedinjene Države predsjednik Trump namjerava izvršnom odredbom privremeno obustaviti sva useljavanja u zemlju i tako zaštititi radna mjesta.

Milijuni Amerikanaca ostali su bez posla. Usto, Sjedinjene Države imaju najveći broj zaraženih koronavirusom. No, Trump tvrdi da je vrhunac zaraze prošao i potiče Amerikance da ponovno otvore svoje tvrtke. U tome ga, prosvjedujući, podupiru diljem američkog zapada.

- Probudila sam se, bez novca sam i dosta mi je. Moramo početi raditi, rekla je prosvjednica iz Sacramenta.

- Ljudi se trebaju vratiti na posao. Mislim da treba držati distancu, pokrivati lice, nositi zaštitna odijela, što god, ali moramo se vratiti, naglašava prosvjednik iz Sacramenta.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije ponovno poziva da se virus ne politizira, nego da se suradnjom suzbije jer se i dalje širi svijetom.

- Molim vas, surađujte. Ne iskorištavajte ovaj virus kao priliku da se borite jedni protiv drugih ili da zadajete političke udarce. Opasno je. To je poput igranja vatrom. To je politički problem koji može dodatno razbuktati pandemiju, isitče Tedros Adhanom Ghebreyasus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Do sinoć je u svijetu zabilježeno više od 2 milijuna 400 tisuća zaraženih, broj umrlih veći je od 170 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!