Američki Zastupnički dom uvjerljivo odobrio rekordni vojni proračun

08.12.2022.

22:05

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Konstantin Yolshin / SHUTTERSTOCK

Američki Zastupnički dom podržao je zakon zbog kojeg bi obrambeni proračun sljedeće godine trebao doseći rekordnih 858 milijardi dolara, 45 milijardi dolara više nego što je predložio predsjednik Joe Biden.


Zakon je prošao s 350 glasova za i 80 protiv, daleko premašivši dvotrećinsku većinu koja je potrebna za usvajanje zakona koji će potom ići na izglasavanje u Senatu.

Njime se odobrava 858 milijardi dolara za vojnu potrošnju, uključujući povišicu plaća za vojnike od 4,6%, fond za kupnju oružja, brodova i zrakoplova te podršku za Tajvan u jeku suočavanja s kineskom agresijom i Ukrajinu koja se bori s ruskom invazijom.

Zakonom se Ukrajini dodjeljuje barem 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći sljedeće godine te niz mjera za jačanje Tajvana.

Zakon odobrava više sredstava za razvoj novog oružja i kupnju sustava, uključujući i borbene zrakoplove F-35 Lockheed Martina i brodove General Dynamicsa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!