09:48 / 14.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Američko izaslanstvo stiže na Tajvan dok Kina u blizini održava vojne vježbe

Američko izaslanstvo stiže na Tajvan

Američko izaslanstvo stiže na Tajvan

Foto: Tyrone Siu / REUTERS

Kina je u srijedu održala vojne vježbe u blizini Tajvana, nekoliko sati prije no što će u Taipei stići američki dužnosnici kako bi izrazili podršku predsjednika Joea Bidena tom otoku i njegovoj demokraciji.

Tajvan se opetovano žali na kinesku vojnu aktivnost u blizini svog teritorija, uključujući ulaske kineskih borbenih zrakoplova i bombardera u njegov zračni prostor ili približavanja kineskog nosača aviona.

U ponedjeljak je u tajvanski zračni prostor ušlo dvadeset i pet kineskih zrakoplova, najviše dosad, prenosi Reuters.

Kineski ured za pitanje Tajvana rekao je da je su se vlada tog otoka i separatisti udružili s vanjskim snagama da provociraju i štete miru i sigurnosti.

Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) organizira aktualne borbene vježbe u Tajvanskom prolazu kao nužnu akciju u trenutnoj sigurnosnoj situaciji i kako bi čuvala nacionalni suverenitet, objavio je glasnogovornik Ma Xiaoguang.

- To je samo odgovor na miješanje vanjskih snaga i tajvanskih provokacija, dodao je.

SAD, koji kao i većina država prepoznaje samo vladu u Pekingu, a ne i onu u Taipeiju, ali je ipak najveći podupiratelj Tajvana u regiji, sa sve većom zabrinutošću prati rast napetosti između Kine i otočne države.

Kasnije u srijedu će na Tajvan stići bivši američki senator Chris Dodd i bivši zamjenici državnih tajnika Richard Armitage i James Steinberg. Dužnosnik Bijele kuće taj je posjet prozvao osobnim signalom Bidenove predanosti Tajvanu i njegovoj demokraciji.

Amerikanci će se u četvrtak susresti s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen. Glasnogovornik njezinog ureda Xavier Chang rekao je kako to putovanje ponovno pokazuje snažan odnos Tajvana i SAD-a i višestranačku podršku Tajvanu u SAD-u. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!