Ministarstvo: Trump vjerojatno sakrio dokumente da spriječi istragu FBI-ja

31.08.2022.

11:30

Autor: T.V./HRT/Hina

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Carlo Allegri / REUTERS

Dokumenti na floridskom imanju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "vjerojatno su sakriveni" kako bi spriječili istragu FBI-a o njegovoj potencijalnom zlouporabi povjerljivih materijala, reklo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa.

Sudski podnesak ministarstva najdetaljniji je dosad prikaz razloga za ovomjesečnu raciju FBI-ja na Trumpovom imanju Mar-a-Lago, potaknutu pregledom zapisa koje je ranije predao vlastima, a koje su sadržavale strogo povjerljive podatke.

FBI je prije racije otkrio "višestruke dokaze " koji pokazuju da su "povjerljivi dokumenti" ostali u Mar-a-Lagu, stoji u dokumentu.

- Vlada je također dobila dokaze da su zapisi vjerojatno bili skrivani i uklonjeni te da su vjerojatno poduzeti napori da se ometa njena istraga, dodaje se.

Ministarstvo je priopćilo da je objavilo detaljnu pozadinu priprema za raciju "kako bi se ispravio nepotpun i netočan narativ koje iznosi bivši republikanski predsjednik.

Odgovor ministarstva dolazi nakon prošlotjednog Trumpovog zahtjeva da neovisna strana pregleda dokumente zaplijenjene tijekom racije.

- To je odbačeno jer ti dokumenti ne pripadaju Trumpu, naglasilo je ministarstvo. Imenovanje posebnog nadzornika je nepotrebno te bi značajno naštetilo važnim interesima vlade, uključujući nacionalne sigurnosne interese, dodalo je.

Trump, koji se planira još jednom kandidirati za Bijelu kuću 2024. godine, optužuje ministarstvo pod demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom za provođenje "lova na vještice" te tvrdi da sudac "nikada nije trebao dopustiti provalu u njegov dom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!