Amerika bi mogla evakuirati 50.000 afganistanskih tumača i njihovih obitelji

24.06.2021.

18:35

Autor: B.A./Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američka evakuacija ugroženih afganistanskih prevoditelja i članova njihovih obitelji mogla bi dosegnuti 50 tisuća ljudi, rekao je u četvrtak Reutersu republikanski zastupnik.

SAD planira evakuirati skupinu ugroženih afganistanskih prevoditelja prije nego što američka vojska završi povlačenje iz Afganistana tako da zahtjeve za njihove vize mogu pripremiti na sigurnom mjestu, rekli su američki dužnosnici u četvrtak.


Odgovarajući na pitanja nakon govora u Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden je rekao: "Oni koji su nam pomogli neće biti ostavljeni... Dobrodošli su ovamo kao i bilo tko tko je riskirao svoj život da nam pomogne."


Zastupnik Mike McCaul, koji je raspravljao o planu evakuacije sa službenicima administracije predsjednika Joea Bidena, rekao je da bi evakuirani mogli biti prevezeni u zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahraina, Katara i Kuvajta.


Odluka administracije predsjednika Joea Bidena riskira stvaranje dojma krize u Afganistanu, samo jedan dan prije nego što će se Biden sastati s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem na razgovorima koji će biti usmjereni na promicanje partnerstva unatoč odlasku američke vojske.


Sastanak Bijele kuće pada u vrijeme velike ofenzive talibanskih pobunjenika u Afganistanu i raste zabrinutost u Kongresu za afganistanske prevoditelje koji su tijekom dva desetljeća boravka američke vojske radili za nju. Strahuje da će ti ljudi i njihove obitelji biti meta talibanske odmazde nakon odlaska američke vojske. 


Proteklih tjedana povećali su se sukobi između afganistanskih snaga koje podupire SAD i talibana koji su zauzeli sve više teritorija. Pentagon procjenjuje da talibani trenutno kontroliraju 81 posto od 419 okružnih središta u zemlji. Politički razgovori između vlade i talibana uglavnom su u zastoju i nejasno je kako će afganistanske sigurnosne snage djelovati nakon što se američka vojska povuče.


Talibani su zajamčili sigurnost Afganistancima koji su radili sa stranim silama. No s otkucavanjem kazaljki sata, Afganistanci koji su podnijeli zahtjev za vizu izrazito strahuju da će pobunjenici ciljati njih i njihove obitelji kako bi im se osvetili za pomaganje stranoj vojsci tijekom najdužeg rata kojeg je vodila Amerika.


Američka vojska je završila više od pola planiranog povlačenja iz Afganistana, a povlačenje u cijelosti očekuje se idućih tjedana.


Zahtjeve za posebnim imigrantskim vizama ispunilo je oko 9000 Afganistanaca, a tisuće drugih formalno su izrazile interes.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!