14:22 / 30.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Amerikanac rođen u Jeruzalemu dobio putovnicu, mjesto rođenja "Izrael"

Foto: Debbie Hill/Pool via REUTERS

Foto: Debbie Hill/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Prvi puta je jedan Amerikanac rođen u Jeruzalemu dobio američku putovnicu u kojoj se spominje "Izrael" kao mjesto rođenja.
Prvi puta je jedan Amerikanac rođen u Jeruzalemu dobio američku putovnicu u kojoj se spominje "Izrael" kao mjesto rođenja, što je posljednji potez Trupove administracije u korist Izraela nekoliko dana prije američkih predsjedničkih izbora.

Jeruzalem dosad prema međunarodnom konsenzusu nije bio upisivan na službenim dokumentima. Izrael smatra Jeruzalem svojom "jedinstvenom i nedjeljivom" prijestolnicom, ali međunarodna zajednica ne priznaje pripojenje istočnog okupiranog dijela grada, za koji Palestincii žele da im bude glavni grad države kojoj teže.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao da će podnositelji molbi za putovnice od sada moći birati ili "Jeruzalem" ili "Izrael" kao mjesto rođenja na dokumentima. Tijekom kratke svečanosti u američkom veleposlanstvu u Jeruzalemu 18-godišnjem Amerikanacu, rođenom u Svetom gradu, predana putovnica u kojoj se kao mjesto rođenja navodi "Izrael".

- Menachem je dugo čekao taj trenutak. Danas možemo reći Menachemu Zivitofskyju: imate zemlju rođenja, Izrael, rekao je američki veleposlanik u Izraelu David Friedman prilikom predavanja putovnice, na što je mladić odgovorio da je "počašćen".

Ta simbolična gesta nekoliko dana prije američkih predsjedničkih izbora je posljednja u nizu proizraelskih odluka koje je potaknuo američki predsjednik Donald Trump koji se nada drugom mandatu.

Najekstremnije je bilo američko jednostrano priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, što je potaknuo prekid odnosa s Palestincima. Tada je predsjednik Trump prebacio američko veleposlanstvo iz Tel-Aviva u Jeruzalem.
Te je mjere velikim dijelom pozdravila američka evangelička kršćanska desnica, jedan od stupova pobjede republikanskog milijardera 2016. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!