Amerikanci predstavili novi bombarder B-21

03.12.2022.

11:41

Autor: Hina/HRT/IMS

Bombarder B-21

Bombarder B-21

Foto: David Swanson / Reuters

Američko ratno zrakoplovstvo predstavilo je svoj najnoviji nuklearni "nevidljivi" bombarder B-21 koji će postupno zamijeniti zrakoplove iz doba hladnog rata.


Bombarder B-21

Bombarder B-21

Foto: David Swanson / Reuters

Svaki novi B-21, prvi bombarder razvijen u posljednjih 30 godina, mogao bi stajati gotovo 700 milijuna dolara, a moći će nositi nuklearno i konvencionalno naoružanje, prenosi BBC.


Kao što se i očekivalo, konkretni detalji o zrakoplovu ostaju obavijeni velom tajne, no američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je on dokaz dugotrajnih američkih prednosti u domišljatosti i inovativnosti.


B-21 Raider predstavljen je u petak u Kaliforniji tijekom ceremonije u tvornici proizvođača aviona Northrop Grummana. Austin je rekao da avion predstavlja značajan napredak u odnosu na postojeće bombardere u američkoj floti, dodavši da će čak i najsofisticiraniji sustavi protuzračne obrane teško locirati B-21 na nebu.


- U ovaj zrakoplov je uloženo pedeset godina napretka u tehnologiji niske vidljivosti, rekao je američki ministar.


Dodao je da je avion također izgrađen s "arhitekturom otvorenog sustava", koja omogućava ugradnju "novog oružja koje još nije ni izumljeno".


Prvi let B-21 trebao bi biti obavljen sljedeće godine, a u proizvodnji je trenutno šest aviona. Zračne snage SAD-a ih planiraju nabaviti najmanje 100.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!