12:01 / 14.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Amerikanka i dva Rusa lansirani na ISS

Foto: Space agency Roscosmos/Handout via REUTERS

Foto: Space agency Roscosmos/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Sojuz je na ISS sletio nakon samo tri sata leta čime je postigla novi rekord brzine, objavio je Ruskozmos.
Ruska letjelica Sojuz, lansirana s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ponijela je prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) američku astronautkinju i dvojicu ruskih kozmonauta i let bi trebao biti rekordno kratak. Sojuz je na ISS sletio nakon samo tri sata leta čime je postigla novi rekord brzine, objavio je Ruskozmos.


Na ISS su lansirani Amerikanka Kate Rubins, mikrobiologinja iz NASA-e, prva osoba koja je sekvencionirala DNK u svemiru (2016. godine), te dvojica ruskih kozmonauta Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov. Nekoliko minuta nakon lansiranja Roskozmos je na Twitteru objavio da se letjelica "uspješno postavila u orbiti".

Današnje lansiranje je rekordno jer za let koji uobičajeno traje šest sati, u srijedu će trebati samo tri sata, prenosi novinska agencija France presse. Ova je misija posljednji let ruskom svemirskom letjelicom za nekog člana američke svemirske misije.

Otkako je 2011. nakon niza tehničkih poteškoća završen program američkih raketoplana Space Shuttle 2011., NASA je Rusiji povjerila prijevoz svojih astronauta na ISS, laboratorij u orbiti u kojem kontinuirano, gotovo 20 godina rade astronauti u istraživačkim misijama.

Odsad će američki stručnjaci biti lansirani američkim letjelicama jer je američka svemirska agencija NASA sklopila 2014. godine ugovor s tvrtkom SpaceX  (u vlasništvu inovatora Elona Muska) te tvrtkom Boeing Co. za izgradnju svemirskih kapsula u nastojanju da bude neovisna od Rusije.

Program vrijedan 8 milijarda dolara omogućio je da SpaceX izvede prvo putovanje s ljudskom posadom do ISS-a u svibnju, što je bilo prvo lansiranje iz Sjedinjenih Država u gotovo deset godina. Sjedinjene Države trebale bi lansiranja izvoditi kapsulom SpaceXs Crew Dragon.

NASA i Roskozmos nastavljaju partnerstvo u svemiru i pregovaraju o tome da se i ruski kozmonauti prevoze američkim letjelicama, odnosno američki ruskima kada to bude potrebno, rekao je glasnogovornik Roskozmosa za Reuters.
Foto: Space agency Roscosmos/Handout via REUTERS

Foto: Space agency Roscosmos/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!