07:07 / 07.04.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT/Hina

"Ruske vlasti muče Navaljnog do smrti"

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Shamil Zhumatov / REUTERS

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatvoren je u uvjetima koja su slična mučenju i moguće je da ga polagano ubijaju, ustvrdila je danas organizacija za ljudska prava Amnesty International, prenosi Reuters. 

Iz organizacije tvrde da je pritvoreni Navaljni, koji je prošle godine otrovan bojnim otrovom novičokom, sada podvrgnut nedostatku sna te da u zatvoru nema liječnika kojemu može vjerovati.

- Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti i pokušavaju prikriti što se zapravo događa s njim, kazala je za Reuters glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard.

- Jasno je da ruske vlasti krše njegova prava. Moramo učiniti više, rekla je.

- (Oni) su ga već pokušali ubiti, sada su ga pritvoriti i drže ga u zatvorskim uvjetima koja su slična mučenju, ustvrdila je.

Privođenje uz uporabu tjelesne snage i odvođenje u pritvor, to je odgovor ruske policije na zahtjev osobne liječnice Alekseja Navaljnog da joj se odobri zdravstveni pregled utamničenog oporbenog lidera. Liječnica Anastasija Vasiljeva, čelnica neovisne udruge ruskih liječnika, ali i oporbena aktivistica, zatražila je pristup Navaljnom nakon što je on premješten u bolnički odjel zatvora, uz povišenu temperaturu i kašalj.


- Liječnici koji su došli sa mnom spremni su pomoći, svatko u svom području. Jer koliko razumijemo u zatvoru je jedan do dvoje liječnika. Neka nam dopuste da im pomognemo, da vidimo koje su preglede obavili. Provest ćemo novu dijagnostiku. Nije ovo rat ni prosvjed, dajte nam da ovo rješavamo kao ljudi, kazala je Vasiljeva.


Navaljni je u zatvoru u mjestu Pokrov, stotinjak kilometara istočno od Moskve. Prošle je godine jedva preživio trovanje bojnim otrovom, u očito smišljenom pokušaju likvidacije dok je putovao zrakoplovom. Zapadni izvori ne dvoje da iza napada stoji ruska vlast. Nakon toga Navaljni je liječen u Njemačkoj, te je pri povratku u Rusiju u siječnju uhićen. Zatim je osuđen zbog prethodne optužnice za pronevjeru. Međunarodne organizacije, kao i zapadne vlade, žestoko osuđuju postupke Moskve protiv najpoznatijeg oporbenog lidera. 

video thumb

- On je podvrgnut takvim zatvorskim uvjetima koje Amnesty International može smatrati mučenjem. Uskraćivanje sna oblik je mučenja, budi ga se svaka dva sata, to je mučenje. To što nema pristup liječničkoj pomoći od povjerenja oblik je nepropisnog tretmana, nehumanosti. Sve to navodi nas na zaključak da su ga ruske vlasti možda stavile u poziciju sporog umiranja i prikrivanja onoga što mu čine, kazala je Agnes Callamard, glavna tajnica Amnesty Internationala.


Navaljni je prošloga tjedna najavio štrajk glađu, tvrdeći kako ima kronične bolove u leđima i nozi, a da mu zatvorske vlasti ne dopuštaju primjerenu liječničku skrb. 


Rukovodstvo zatvora tvrdi, međutim, da je njegovo stanje zadovoljavajuće te da ima svu potrebnu njegu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!