Amnesty International traži od Hrvatske da pusti članicu Pussy Riota

23:39 / 01.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Amnesty International

Amnesty International

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Amnesty International zatražio je od Hrvatske u srijedu da pusti Ajsoltan Nijazovu, aktivisticu i članicu skupine Pussy Riot koja je uhićena po međunarodnoj tjeralici i mogla bi biti izručena Turkmenistanu.


Nijazova je uhićena u ponedjeljak na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana koji ju traži zbog navodne pronevjere novca.

- Hrvatske vlasti znaju da njezin aktivizam stavlja Ajsoltan Nijazovu u veliki rizik od ozbiljnog zlostavljanja ... ako bi bila izručena Turkmenistanu, rekla je Julia Hall, zamjenica direktora Amnesty Internationala za Europu.

- Vlasti u Zagrebu moraju odbiti zahtjev Turkmenistana .. za izručenjem i odmah je pustiti iz zatvora, rekla je Hall u priopćenju.

Ona je naglasila da su skupine za zaštitu ljudskih prava dokumentirale mnoge slučajeve u Turkmenistanu da se podižu optužnice na temelju izmišljenih ili nepouzdanih dokaza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!