08:10 / 12.08.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Amnesty International upozorava: Mirni prosvjedi gotovo nemogući u Rusiji

Amnesty International

Amnesty International

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruske vlasti ugrozile su u tolikoj mjeri slobodu mirnog okupljanja da je u Rusiji postalo gotovo nemoguće prosvjedovati na bilo kakav miroljubiv način, upozorava u četvrtak Amnesty International. 

- Vlasti u Rusiji u tolikoj su mjeri ugrozile pravo na slobodu mirnog okupljanja koristeći sve veći broj restriktivnih zakona, uz restriktivnu policijsku taktiku i kazneno gonjenje kako bi utišale mirno neslaganje, navodi se u izvješću organizacije za zaštitu ljudskih prava, objavljenom uoči parlamentarnih izbora u Rusiji u rujnu.

U izvješću pod nazivom "Nema mjesta za prosvjed" dokumentira se suzbijanje mirnih prosvjeda, što prema Amnestyju počinje još 2004. saveznim zakonom o okupljanju, a takva se praksa posljednjih godina intenzivira.

- Ruske vlasti su godinama s nevjerojatnom upornošću i inventivnošću ograničavale pravo na slobodu okupljanja, ustvrdio je Oleg Kozlovski, istraživač te organizacije u Rusiji.

- Kao rezultat mirni ulični prosvjedi u očima državnih dužnosnika postali su zločin, a istodobno i čin herojstva za one Ruse koji još uvijek vjeruju u pravo na izražavanje prosvjeda, navodi se u izvješću.

- Nezakonite restrikcije, zahtjevi i oštre sankcije s kojima se suočavaju ruski prosvjednici mogu se u njihovoj apsurdnosti opisati samo kao kafkijanski. Ruskim vlastima trebalo je 16 godina i 13 slučajeva parlamentarnog petljanja sa zakonodavstvom kako bi pravo na slobodu mirnog okupljanja bilo lišeno bilo kakvog pravog značenja, dodao je Kozlovski.

Izvješće također detaljno opisuje ono što Kozlovski naziva pretjeranom uporabom policijske sile, koje je navodno dokumentirano, "uz korištenje tehnike borilačkih vještina protiv prosvjednika, nemilosrdno udaranje palicama i, počevši od ove godine, omamljivanjem elektrošokovima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!