07:24 / 07.09.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Amnesty: Sirijci koji se vraćaju trpe teška kršenja ljudskih prava

Sirijci koji se vraćaju trpe teška kršenja ljudskih prava

Sirijci koji se vraćaju trpe teška kršenja ljudskih prava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pripadnici sirijskih sigurnosnih službi počinili su ozbiljna kršenja ljudskih prava prema izbjeglicama koji su se vratili u Siriju između polovice 2017. i proljeća ove godine, objavio je Amnesty International (AI) u izvješću u utorak.

- Sirijski pripadnici sigurnosnih službi podvrgnuli su žene, djecu i muškarce koji su se vratili u Siriju protupravnom ili proizvoljnom pritvaranju, mučenju i drugom zlostavljanju, uključujući silovanje i seksualno nasilje, te prisilni nestanak, kaže se u izvješću.


Amnesty je dokumentirao "teška kršenja ljudskih prava" protiv 66 ljudi, među kojima ih je petero umrlo. Sedamnaest je nestalo bez traga. Među dokumentiranim slučajevima je i 13 djece.


Po izvješću, jedna je žena ispričala da su obavještajci teško seksualno zlostavljali njezinu kćer ispred nje na graničnom prijelazu.


Trinaestogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica također su silovani, naglašava AI.


Amnesty je pozvao Njemačku i druge zemlje da ne deportiraju sirijske izbjeglice u zemlju koja je u građanskom ratu, čak i ako su se vojni sukobi stišali.


Agencija naglašava da svjedočanstva pokazuju da Sirija nije sigurna zemlja za povratak.


- Protiv međunarodnog zakona je deportirati ljude u zemlju u kojoj postoji opasnost da će biti oteti ili mučeni, rekao je Markus Beeko, čelnik Amnesty Internationala za Njemačku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!